Binnenland

Grotere gezinnen honderden euro’s meer gekort

DEN HAAG – Gezinnen met drie kinderen of meer die gebruikmaken van het kindgebonden budget, gaan er door bezuinigingen op deze bijdrage volgend jaar gemiddeld 265 euro meer op achteruit dan kleinere gezinnen. Dat blijkt uit een nota over de ingreep die minister Henk Kamp (Sociale Zaken) donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Redactie digitale media
19 August 2011 09:31Gewijzigd op 14 November 2020 16:14
Minister Kamp.  Foto ANP
Minister Kamp. Foto ANP

De bijdrage voor gezinnen met lage en middeninkomens die bovenop de kinderbijslag komt, wordt beperkt tot twee kinderen. Kamp wijst erop dat een gezin met twee kinderen het meest voorkomt. Dit jaar maken nog ongeveer 190.000 gezinnen met drie kinderen of meer gebruik van het kindgebonden budget.

Het extraatje is al inkomensafhankelijk. Maar in de bezuinigingsplannen komt daar vanaf 2013 nog een vermogenstoets bij voor huishoudinkomens vanaf 80.000 euro. Omdat de hoogte van de bijdrage ook afhangt van de leeftijd van een kind, zal de inkomensachteruitgang per gezin sterk verschillen.

De maximale achteruitgang bedraagt vanaf 2013 voor een gezin met één kind 1011 tot 1307 euro. Gezinnen met twee of meer kinderen gaan er maximaal 1322 tot 1914 per jaar op achteruit.

De SGP-fractie blijft strijden voor behoud van het kindgebonden budget voor grotere gezinnen. Kamerlid Dijkgraaf heeft daartoe vrijdag een amendement ingediend op het wetsvoorstel van het kabinet, dat het budget geheel wil schrappen vanaf het derde kind in een gezin.

De SGP’er, die eerder al liet weten grote moeite te hebben met het beperken van het kindgebonden budget tot twee kinderen, gaat nu tot concrete actie over. „In de schriftelijke voorbereiding van deze wet hebben wij onze bezwaren laten weten. Nu blijkt dat de bewindsman persisteert bij zijn eigen lijn. Daarom heb ik vrijdag een amendement ingediend om het budget na het tweede kind in stand te houden. Omdat er relatief veel kleine gezinnen zijn, kan dit gefinancierd worden met een beperkte verlaging, te weten 41 euro, van het bedrag voor het eerste kind.”

Dijkgraaf vindt het oneerlijk dat het kindgebonden budget bij het eerste kind helemaal niet gekort wordt en 1011 euro blijft. De SGP’er stelde dat er veel kleinere gezinnen zijn en dat daardoor met een „zeer beperkte verlaging” van 41 euro nog een extraatje voor het derde of volgende kind worden gefinancierd. Het zou voldoende opbrengen om gezinnen voor het derde kind nog 183 euro te geven en voor de volgende kinderen 106 euro.

Overigens is het extraatje inkomensafhankelijk en wordt vanaf een inkomen van 28.897 euro afgebouwd. In de bezuinigingsplannen van Kamp komt daar vanaf 2013 nog een vermogenstoets bij vanaf 80.000 euro; ofwel bij een gezinsinkomen van 100.000 euro hebben huishoudens geen recht meer op het kindgebonden budget.

Dijkgraaf vindt het wel logisch om gezinnen waar 100.000 euro of meer wordt verdiend uit te sluiten van het extraatje. „In tijden van bezuinigingen moet je vooral zorgen dat het geld daar terechtkomt waar het nodig is. Gezinnen met lagere inkomens hebben het nu moeilijker, zeker als ze veel kinderen hebben.”

Kamp reageerde vrijdag niet direct afwijzend op het alternatieve voorstel van de SGP, maar hij wacht eerst de ideeën van de hele Tweede Kamer af.

Of Dijkgraaf voldoende steun krijgt zal in het najaar blijken als de Kamer over het wetsvoorstel debatteert. „Wellicht dat het kabinet mijn voorstel alsnog overneemt. Ik zou dat wijs vinden, aangezien het anders lastig wordt in de Senaat.”

CU-leider Slob –het was zijn partij die in de vorige regeer­periode het kindgebonden budget bedacht– doet een dringend appel op met name „gezinspartij CDA” om de rigide afbouw van het budget, een bijdrage voor gezinnen met lage en midden­inkomens die boven op de kinderbijslag komt, niet te accepteren. CDA-Kamerlid Van Hijum wil nu echter zover niet gaan. „Dit vloeit voort uit het regeer­akkoord. Rond Prinsjesdag zullen wij, met VVD en PVV, bezien hoe dit soort maatregelen in de praktijk uitwerkt, in het kader van de totale koopkracht.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer