Turkse arrestant dood door hartfalen
HAARLEM – De 22-jarige Turkse man die op 3 juli in Beverwijk stierf nadat hij door de politie was aangehouden, is overleden aan hartfalen.
Dat is gebleken uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), zo maakte het openbaar ministerie donderdag in Haarlem bekend.
De arrestant bleek schade te hebben aan een hartspier en had ook een te zwaar hart. Volgens het NFI kan dat hartritmestoornissen veroorzaken. Het hartfalen kan eveneens het gevolg zijn van het feit dat de arrestant onder invloed was van cocaïne.
De rijksrecherche stelde een onafhankelijk onderzoek in naar de dood van de man onder leiding van het OM in Haarlem. De man, een Heemskerker van Turkse komaf, was onder hevig verzet aangehouden, nadat hij vernielingen had aangericht in een snackbar in Beverwijk. Bij zijn aanhouding gebruikte de politie geweld.
De Heemskerker werd vervolgens afgevoerd naar het cellencomplex in Velsen, waar hij in de gaten werd gehouden toen hij in de cel zat.
Tweemaal kwam er een arts bij de man. De tweede keer moest hij worden gereanimeerd, omdat zijn hart niet meer klopte. Die reanimatie slaagde, maar in het ziekenhuis overleed de arrestant alsnog.
De familie van de man vraagt zich nog steeds af of het politiegeweld een rol speelde bij het overlijden van de man, zei de advocaat van de familie. „Hartfalen moet een oorzaak hebben. Het zou best kunnen dat het politiegeweld toch een rol heeft gespeeld.” De dood van de arrestant veroorzaakte commotie. In Turkse en Nederlandse media werd gespeculeerd over de doodsoorzaak. Ook stelde GroenLinks Kamervragen.