Strandrellen Hoek van Holland: een streep eronder
ROTTERDAM (ANP) – Bijna 2 jaar na het compleet uit de hand gelopen strandfeest op Hoek van Holland heeft de rechter woensdag de uitspraken in de laatste zitting over deze zaak gedaan.
In totaal werden 56 relschoppers aangehouden. Van hen kregen 33 personen vrijspraak, werkstraffen of celstraffen tot 15 maanden. Eén verdachte wordt nog gezocht, en een enkele zaak moet nog worden berecht. Van de andere verdachten is de zaak geseponeerd. De aantallen staan in schril contrast met de 200 tot 300 Feyenoordhooligans op wie burgemeester Ahmed Aboutaleb jacht wilde maken, zoals hij vlak na het incident aankondigde.
Van de 56 arrestanten hoorden er bovendien hoogstens 15 tot de beruchte groep van Rotterdamse hooligans. Toch is het OM zeer tevreden met het resultaat. Volgens officier van justitie Maurice van Heemst is dit het hoogst haalbare gezien de omstandigheden.
„Je moet per individu betrokkenheid bij het openlijk geweld kunnen bewijzen, maar het bewijsmateriaal was beperkt. We moesten het doen met getuigenverklaringen van politiemensen, want andere verklaringen hebben we niet of nauwelijks, aangiften ook niet trouwens. En verder hadden we talloze filmpjes die bezoekers met hun mobiele telefoon hebben gemaakt en daarna op het internet hebben gezet. Maar de kwaliteit van dat soort filmpjes is vaak niet toereikend om mensen herkenbaar in beeld te brengen.”
Betekent dit dat er nog veel relschoppers ongestraft rondlopen?
„Veel hooligans die we niet hebben kunnen berechten, hebben we wel in het vizier. We kennen ze, volgen ze, en reken maar dat ze dat niet leuk vinden.”
Is het OM tevreden over de straffen?
„De rechter heeft streng gestraft en heeft wat ons betreft goed aangevoeld wat er maatschappelijk leeft rond deze gebeurtenis. De straffen die zijn opgelegd voor openlijke geweldpleging zijn zwaarder dan de richtlijnen voor dit soort misdrijven voorschrijven. Een voorbeeld: een persoon die stond toe te kijken en daarbij zijn vuist in de lucht stak ter aanmoediging, is veroordeeld voor openlijke geweldpleging.”
Het is bijna twee jaar later. Waarom duurde het zo lang?
„Voor een van de grootste opsporingsonderzoeken uit de geschiedenis valt het mee. We moesten eerst wachten op het onderzoek van de rijksrecherche op het strand vanwege de betrokkenheid van agenten. Daarna moesten er ruim 50 verdachten worden aangehouden en ruim 30 berecht in een van de drukste rechtbanken van Nederland. Maar twee jaar is lang genoeg, je moet er een keer een streep onder zetten.”