Oppositie Noord-Holland wil onafhankelijk onderzoek naar Hooijmaijers
HAARLEM – De oppositiepartijen PVV, 50Plus en Ouderenpartij Noord-Holland in de Provinciale Staten van Noord-Holland willen dat er met spoed een onafhankelijk onderzoek komt naar de van corruptie verdachte oud-gedeputeerde Hooijmaijers (VVD).
De drie partijen zien niets meer in een door Gedeputeerde Staten van Noord-Holland geleid onderzoek, zo hebben ze dinsdag bekendgemaakt.
Dinsdag werd bekend dat Hooijmaijers diverse keren heeft verzwegen dat hij zakelijke belangen had in een adviesbureau dat hij als gedeputeerde wilde inschakelen. Dat blijkt uit een rapport dat een adviesbureau in opdracht van de provincie heeft gemaakt over mogelijke corruptie van ambtenaren die betrokken waren bij de projecten Bloemendalerpolder en Wieringerrandmeer. Volgens het onderzoek heeft de gedeputeerde de schijn van belangenverstrengeling gewekt.
De Noord-Hollandse commissaris van de Koningin, Remkes, heeft eerder de operatie ”Schoon schip” aangekondigd. Daarbij worden alle projecten waarbij Hooijmaijers betrokken was, opnieuw tegen het licht gehouden. „Gedeputeerde Staten willen niet voor verrassingen komen te staan, maar voldoen aan de informatie- en verantwoordingsplicht aan Provinciale Staten”, aldus een provinciewoordvoerder. Daarnaast loopt een strafrechtelijk onderzoek naar Hooijmaijers van de rijksrecherche. De oud-gedeputeerde wordt verdacht van corruptie. Dit onderzoek zal naar verwachting lang gaan duren.
PVV, 50Plus en de Ouderenpartij hebben echter geen vertrouwen in de operatie ”Schoon schip” en eisen een onafhankelijk onderzoek. Morgen praten de fractievoorzitters uit Provinciale Staten over de kwestie.
Hooijmaijers schoof als gedeputeerde oprichter Cor Mul van adviesbureau VDG Trajectmanagement naar voren om te bemiddelen bij een vastgelopen bouwproject in Muiden. Het bedrijf adviseerde overheden over privatiseringen en verzelfstandigingen. Ambtenaren vroegen Hooijmaijers diverse malen naar zijn banden met Mul, maar volgens de onderzoekers gaf hij geen volledige informatie over de banden tussen de twee in de periode 2004-2010.
„Van bestuurders mag worden verwacht dat zij, ook om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden, het benodigde inzicht in hun directe en indirecte belangen verschaffen”, zo staat in het rapport van de onderzoekers. Of er ook daadwerkelijk sprake was van belangenverstrengeling, is volgens de onderzoekers niet duidelijk geworden.
De woordvoerder van de provincie Noord-Holland erkende dinsdag dat inmiddels duidelijk is geworden dat Hooijmaijers banden had met VDG Trajectmanagement.