Binnenland

„Integratiedebat heeft piek bereikt”

UTRECHT (ANP) – De vorming van een door de PVV gesteund kabinet en geweld tegen moskeeën. Het zijn ontwikkelingen die voorzitter Farid Azarkan van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) somber stemmen. Toch denkt hij dat het integratiedebat zijn piek heeft bereikt.

18 July 2011 07:56Gewijzigd op 14 November 2020 15:50

Het SMN luidde eind vorig jaar de noodklok over de bedreigingen, brandstichtingen en zelfs beschietingen van moskeeën. De politie registreerde in 2010 veertien van dit soort incidenten, zo blijkt uit een overzicht dat het samenwerkingsverband vorige week publiceerde. In 2009 waren het er zestien.

Wat schokte u vorig jaar het meest: de grote verkiezingswinst van de PVV of de vorming van een kabinet dat door de PVV wordt gedoogd?

„De vorming van het kabinet. Ik vind het heel moeilijk te accepteren dat een liberale partij als de VVD en een christelijke partij als het CDA met onfatsoenlijke partijen samenwerken ten koste van minderheden. Dat vind ik onrechtvaardig.”

Wat vindt u van het kabinets­beleid op het gebied van integratie?

„Vanuit het perspectief van minder­heden zegt die hele inte­gratienota van minister Donner: wij Nederlanders hebben jarenlang te veel geduld gehad met minderheden. Nu gaan we de rekening vereffenen.”

Minderhedenorganisaties als het SMN verliezen hun financiering. Wat zijn de gevolgen voor uw samenwerkingsverband?

„De kans is vrij groot dat we dan ophouden te bestaan. We werken met vijf betaalde krachten en tachtig tot honderd vrijwilligers, onder wie ikzelf. Als je die basis van betaalde krachten weghaalt, haken ook vrijwilligers af. Zeker als het kabinet zegt dat de multiculturele samenleving mislukt is. Tijdens incidenten speelden we een grote rol. Zo hebben we bemiddeld na de ongeregeldheden in Culemborg tussen Marokkaanse en Molukse jongeren. Er wordt een belangrijke functie voor de integratie, participatie en emancipatie van minderheidsgroepen wegbezuinigd.”

U luidde vorig jaar de noodklok over geweld tegen moskeeën. Hoe groot is dat probleem?

„Vrij groot. Je ziet wat het doet met mensen als hun denkbeelden vertegenwoordigd worden in de politiek. Ze voelen zich gesterkt door wat de PVV roept. Dat uit zich in gedrag op straat tot het bekladden van moskeeën met leuzen die exact uit Wilders’ mond komen. Daar zie ik absoluut een link. Ik heb het idee dat de rem eraf is.”

Welke ontwikkelingen onder Marokkaanse Nederlanders stemmen u somber?

„De oververtegenwoordiging in de criminaliteit en de hoge uitval in het onderwijs. Daardoor gaat veel talent verloren. Nog te weinig ouders voelen zich verantwoordelijk voor de opvoeding. Wat mij droevig stemt, is hoe jongeren omgaan met de kritiek op de multiculturele samenleving, op de islam. Mensen voelen zich uitgesloten. Maar de een put er kracht uit, terwijl de ander zegt: Ik heb er geen zin meer in.”

U vindt dat ze er verkeerd mee omgaan?

„Ja, ik vind dat je altijd de kracht moet vinden om jezelf te herpakken. Dan solliciteer je maar 33 keer als het in 32 keer niet lukt. Bij een deel van de Marokkaanse jongeren mis ik de wil om iets te betekenen, om succesvol te zijn.”

En wat vindt u positief?

„Ik vind het fantastisch dat de tweede en de derde generatie meisjes bijna op hetzelfde niveau zit als autochtonen als het gaat om instroom in het hoger onderwijs. En ook de aanwezigheid in het maatschappelijk debat is fantastisch. Denk aan Najib Amhali (cabaretier, red.), politici en Abdelkader Benali, die de Libris Literatuurprijs won.”

Hoe staat het integratiedebat er volgens u momenteel voor?

„Ik denk uiteindelijk dat we het hoogtepunt wel een beetje gehad hebben. Ik zou niet weten wat je nou nog meer kunt roepen. Er komt ook een dag dat mensen zeggen: Het is ook wel heel erg doorgeschoten, zo ga je niet met elkaar om.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer