Stresstesten: Nederlandse banken slagen met vlag en wimpel
LONDEN (ANP) – De vier Nederlandse banken die deelnamen aan de Europese stresstest voor banken zijn met vlag en wimpel geslaagd. Rabobank kwam als beste, SNS Bank als slechtste van de vier uit de bus. De Europese Bank Autoriteit (EBA) publiceerde de resultaten vrijdag.
Van de negentig banken die ervoor tekenden dat de resultaten vrijgegeven mochten worden, zakten er acht. De Duitse bank Helaba besloot donderdag niet te tekenen voor vrijgave van de resultaten. Als de financiële positie van de banken per 1 januari van dit jaar als meetlat zou zijn genomen, waren 20 banken gezakt.
Van de acht gezakte banken komen er vijf uit Spanje, twee uit Griekenland en een uit Oostenrijk. Zestien banken zaten dicht bij de ondergrens voor de zogenoemde core tier 1-kapitaalratio van 5 procent. Dat is een maat voor de financiële positie van een bank.
De Nederlandse banken kwamen volgens toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) eind 2010 uit op een gemiddelde core tier 1-ratio van 10,6 procent en dat neemt in de stresstest af tot 9,4 procent. „De Nederlandse bancaire sector komt daarmee sterk uit de Europese stresstest, ondanks een stevig stress-scenario”, aldus DNB.
In totaal schrijven de Nederlandse banken als gevolg van het scenario 19 miljard euro van hun activa af. De Nederlandse banken blijken het meest gevoelig voor verliezen op de commercieelvastgoedportefeuille. In het worstcasescenario voor de Nederlandse situatie zijn de commercieelvastgoedprijzen in 2012 met 20 procent gedaald.
SNS wijt daar ook zijn laagste ‘score’ aan. SNS heeft een grote vastgoedpositie die het concern al langere tijd parten speelt. ABN en ING kwamen goed door de test.
De scenario’s waarmee de Europese banken aan de slag zijn gegaan voor de stresstest, zijn tussentijds aangepast, omdat de marktomstandigheden waren verslechterd. In maart hadden de banken de scenario’s toegestuurd gekregen, maar in juni kregen ze nieuwe versies die dichter bij de realiteit lagen. Maar ook in de laatste scenario’s werd geen rekening gehouden met een eventueel bankroet van een land.
Aan de hand van alle gegevens zou voor alle banken te becijferen moeten zijn wat hun blootstelling is, oftewel in hoeverre zij daardoor getroffen worden omdat ze bijvoorbeeld veel schuldpapier van een bepaald land in bezit hebben.
Minister Jan Kees de Jager (Financiën) is tevreden met de uitkomsten van de Nederlandse banken. „Belangrijk is ook dat nu veel meer details over de positie van individuele banken duidelijk is geworden. Dit maakt de bankensector transparanter voor beleggers.”