Uitgever cv.koers vraagt faillissement aan
ZWOLLE – De christelijke tijdschriftenuitgever Stichting Inspirit Media heeft dinsdag het faillissement aangevraagd voor alle bv’s. De uitgever van onder andere de Elisabethbode, cv.koers, Aan de Hand en X(ist) in Christ kampt al jaren met een dalend aantal abonnees.
De belangrijkste oorzaak voor de aanvraag van het faillissement vormt volgens secretaris E. R. Helder een miljoenenschuld waar de bv’s al jaren onder gebukt gaan, mede door het dalend aantal abonnees waar de hele tijdschriftenbranche mee te maken heeft. Helder wil desgevraagd niet zeggen hoeveel de schuldenlast precies is, „maar het is een getal van zeven cijfers.” De Stichting Vrienden van de Elisabethbode is volgens Helder de belangrijkste schuldeiser.
Bestuur en directie hebben de afgelopen tijd een oplossing voor alle problemen gezocht door met andere partijen besprekingen te voeren over een fusie/samenwerking of overname. Deze gesprekken echter leidden recent niet tot concrete resultaten.
Bij elkaar zijn er zo’n 25 man in dienst voor de verschillende magazines en websites. Het personeel is dinsdagmorgen ingelicht, aldus Helder. „Voor de een kwam het wat meer als een verrassing dan voor de ander. Dat we het moeilijk hadden, is al jarenlang bekend. Het is een proces geweest, waarbij we nu moesten constateren dat wij geen oplossingen meer zien.”
Volgens Helder zal vermoedelijk later dinsdag de rechtbank in Zwolle het faillissement uitspreken, waarna een door de rechter benoemde curator gaat kijken wat het failissement concreet betekent voor de diverse magazines en websites. Helder: „We hopen uiteraard dat een doorstart tot de mogelijkheden zal behoren, waarbij al het personeel in dienst kan blijven. Maar dat hangt van de curator af.”
Om die reden kan Helder ook nog niet zeggen wat een faillissement concreet betekent voor de komende uitgaven van de diverse magazines en websites. De Stichting Inspirit Media bestaat sinds 1932. Voor de stichting is geen faillissement aangevraagd.
Al in 2009 bungelde Inspirit op het randje van een faillissement. Toen had de uitgever geen geld meer om direct opeisbare schulden te voldoen en om het salaris van werknemers te betalen. De advocaat van Inspirit sprak destijds van een noodtoestand. Directe aanleiding voor de moeilijkheden was toen het beslag dat toenmalig directeur H. Stuivenberg op delen van het bedrijf liet leggen. Nadat hij werd geschorst en de rechtbank besloot dat de werkmaatschappij van Stuivenberg geen beslag mocht leggen op goederen van Inspirit, was het dreigende faillisement van de baan. Uiteindelijk werd Stuivenberg ontslagen.
In datzelfde jaar stopte Inspirit met het christelijk ouderenblad Quinta, omdat de exploitatie niet kostendekkend was.
Recent maakte Ronald Westerbeek bekend per 1 september te stoppen als hoofdredacteur van cv.koers. Helder: „Dat besluit heeft, voorzover mij bekend, met de huidige situatie van Inspirit niets te maken.”