Binnenland

Fors meer onderzoek naar kindermishandeling

UTRECHT – Het aantal onderzoeken naar kindermishandeling is de afgelopen jaar fors gestegen.

Dat meldt het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) van Jeugdzorg Nederland in het maandag gepresenteerde jaarverslag.

Binnenlandredactie
4 July 2011 16:02Gewijzigd op 14 November 2020 15:41
Foto ANP
Foto ANP

In 2010 zijn zo’n 18.000 onderzoeken gestart en 44.000 adviezen uitgebracht. Dat is een stijging van 60 procent ten opzichte van 2005.

De toename wil niet zeggen dat in werkelijkheid kindermishandeling is toegenomen. Wel stelt het AMK vast dat kindermishandeling sneller en beter wordt gesignaleerd.

Het AMK legt de nadruk steeds meer op het op gang brengen van vrijwillige hulp, met instemming van de ouders, dan dat de gang naar de kinderrechter wordt gemaakt, meldt het jaarverslag. „Voor kinderen is in veel gevallen hulp in de eigen thuissituatie de beste oplossing, met steun van professionals, ouders, familie en vrienden.”

Het AMK signaleert dat zogeheten pedagogische verwaarlozing de afgelopen drie jaar met 100 procent is gestegen. Het gaat dan om kinderen die van hun ouders te weinig structuur en regelmaat krijgen.

Dat kinderen getuige zijn van geweld in het gezin is de afgelopen vijf jaar met 119 procent gestegen. Een woordvoerster van Jeugdzorg Nederland licht toe: „Als je ziet dat bijvoorbeeld je moeder vaak in elkaar wordt geslagen, kan dat de norm worden voor kinderen. Daardoor kunnen ze later een verstoord gedrag krijgen, waarbij ze gaan slaan of zich laten slaan.”

Het AMK besteedt sinds een aantal jaren meer aandacht aan de risico’s op mishandeling die nog ongeboren kinderen lopen. Op lokaal niveau is er overleg met organisaties die bijvoorbeeld contact hebben met verstandelijk beperkten, verslaafde aanstaande moeders en psychiatrische patiënten. Die clubs melden risicozwangerschappen bij het AMK.

In 2010 zijn ruim 2500 onderzoeken gestart voor deze allerjongsten, inclusief de ongeborenen. Dat is een stijging van 100 procent ten opzichte van 2005.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer