Binnenland

Complexe zorg niet meer in elk ziekenhuis

DEN HAAG – De kans is reëel dat patiënten op termijn in een beperkter aantal ziekenhuizen terechtkunnen voor specialistische, complexe ingrepen. Minister Schippers (Volksgezondheid), de ziekenhuizen, de zelfstandige klinieken en de zorgverzekeraars sluiten maandag een akkoord dat afspraken bevat over de manier waarop de jaarlijkse groei van de zorgkosten het best kan worden beheerst.

Redactie politiek
4 July 2011 07:27Gewijzigd op 14 November 2020 15:40
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid). Foto ANP
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid). Foto ANP

Partijen kwamen daarbij overeen dat zorgverzekeraars veel selectiever contracten zullen sluiten met ziekenhuizen over de vraag welke zorg zij zullen leveren. Patiënten kunnen nu vaak nog voor zo’n beetje elke ingreep in elk willekeurig ziekenhuis terecht.

Volgens Schippers maakt dat de zorg onnodig duur. Zij kondigde al na haar aantreden aan ervoor te zorgen dat ziekenhuizen elkaar meer op kwaliteit gaan beconcurreren. De manier waarop ziekenhuizen gefinancierd gaan worden, gaat om die reden vanaf volgend jaar op de schop, zo maakte Schippers al in maart bekend.

In plaats van verplicht te werken met vaste budgetten mogen ziekenhuizen vanaf 2012 70 procent van de behandelingen vrij declareren. Met het akkoord zet Schippers de volgende stap.

Als sprake is van aantoonbare kwaliteitsverschillen, kunnen zorgverzekeraars vervolgens per ingreep de prestaties van ziekenhuizen naast elkaar leggen. Dit maakt het makkelijker om voor de complexe zorg alleen nog in zee te gaan met ziekenhuizen die als beste uit de bus komen.

Consequentie daarvan is wel dat verzekerden via hun zorgpolis worden beperkt in hun keuzemogelijkheden. Voor ingrijpende operaties komen zij, afhankelijk van hun zorgverzekeraar, mogelijk in een ziekenhuis buiten hun regio terecht.

Door verzekeraars selectiever zorg te laten inkopen, denkt Schippers de kostengroei van de collectief gefinancierde zorg van 6 à 7 procent per jaar te kunnen terugbrengen naar 5,25 procent.

Bij de linkse oppositie ligt het concentreren van ziekenhuisspecialismen gevoelig. Zo trok PvdA-Kamerlid Van der Veen eind april aan de bel, nadat de NOS had becijferd dat de helft van de ziekenhuisafdelingen voor spoedeisende hulp dicht zou kunnen, zonder dat dat de wettelijk vereiste 45 minutennorm in gevaar brengt.

Van minister Schippers eiste Van der Veen de toezegging dat

ziekenhuizen alleen met de goed-

keuring van kabinet en Kamer afdelingen mogen sluiten. Volgens Schippers is het aan de zorgverze-

keraars zelf om het aantal EHBO-afdelingen, bijvoorbeeld via openbare aanbestedingen, terug te dringen. De overheid is volgens haar verantwoordelijk voor de randvoorwaarden waarbinnen dat gebeurt: bereikbaarheid, toegankelijkheid, betaalbaarheid en kwaliteit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer