Middelburger krijgt onderscheiding Carnegie Heldenfonds voor redding uit berenkuil
MIDDELBURG – Een val, een sprong, „het gebeurt allemaal in een fractie van een seconde.” Roy van de Voort uit Middelburg redde vorig jaar tijdens een vakantie in Duitsland zijn dochtertje uit een berenkuil. Vanavond krijgt hij daarvoor de zilveren medaille van het Carnegie Heldenfonds.
Het bezoek aan dierentuin Eifel-Zoo in Lünebach was eigenlijk voorbij, maar de driejarige Amber wilde nog even terug naar de zwarte beer die ze zo leuk vond. Ze had hem ’s middags bij het voederen al gezien. Haar ouders liepen met de beide kinderen naar de berenkuil.
In een onbewaakt ogenblik klom de peuter vliegensvlug over het hek en tuimelde in de gracht rond het bereneiland. „Mijn vrouw zag het gebeuren en gilde”, zegt de destijds 34-jarige Van de Voort. „Ik ben direct naar beneden gesprongen.”
Zijn dochtertje werd aangevallen door Mike, een 28-jarige Aziatische kraagbeer die zijn territorium bedreigd zag. „Ik had eerst m’n tas naar beneden gegooid”, zegt Van de Voort. „In de kuil heb ik de beer geduwd en geslagen tot ik Amber weer zag. Het beest liet haar los en richtte zijn woede op mij door me tweemaal te bijten. Ik wist Amber vast te grijpen en ben naar de hoek van de kuil gevlucht. Daar heb ik mijn dochtertje opgetild en aan mijn vrouw gegeven. Vervolgens ben ik er zelf uitgeklommen met hulp van mijn vrouw en een Duitse toerist die op haar hulpgeroep was afgekomen.”
Amber werd per helikopter overgebracht naar het ziekenhuis in Trier. Haar vader werd in Prüm opgenomen. „Door de sprong is mijn hielbeen verbrijzeld. Daar merkte ik op dat moment niets van. Mijn hielbeen is vastgeschroefd. Ik ben nog steeds bezig met revalidatie.” Ook littekens op zijn been en in het gezicht van zijn dochtertje herinneren aan het drama.
Kraagberen, bijna 2 meter lang en honderden kilo’s zwaar, zijn voor de mens heel gevaarlijk. „Het had veel slechter kunnen aflopen”, zei een politiewoordvoerder. De beer werd na het incident voorlopig binnengehouden. In 2007 had hij de vader van de eigenares bijna zijn rechterarm afgebeten.
De gebeurtenissen op 18 augustus vorig jaar zijn het gezin Van de Voort niet in de koude kleren gaan zitten. „Psychisch heeft het een enorme impact”, zegt de Zeeuwse ingenieur. „Alle gezinsleden hebben begeleiding gekregen.”
In een dierentuin zijn ze het afgelopen jaar niet meer geweest. „De kinderen zijn bang voor dieren geworden. Daarom zijn we eerst maar eens naar een kinderboerderij gegaan. Daar is het wat kleinschaliger en de omgang met de dieren is er vriendelijker.” De politie stelde na onderzoek vast dat sprake was van een ongelukkige samenloop van omstandigheden waaraan niemand schuldig is. „Het hek, slechts ruim een meter hoog, is wel aangepast.”