SCP: Meer groen maakt stadswijk niet veiliger
DEN HAAG – Meer groen en de aanwezigheid van sport- en speelveldjes leiden tegen de verwachting in niet tot een betere leefbaarheid en veiligheid in stadswijken. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat zij juist mensen aantrekken die voor overlast zorgen.
Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) concludeert dit in het dinsdag verschenen rapport ”Wonen, wijken en interventies. Krachtwijkenbeleid in perspectief”. Dat gaat over zaken als leefbaarheid en de bevolkingssamenstelling in stadswijken, in het bijzonder in de veertig aandachtswijken. Dit zijn de achterstandsbuurten die van toenmalig minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie extra aandacht moesten krijgen.
Een gunstig effect van meer groen is de afname van geweld en diefstallen. Dat leidt echter niet tot een vergroting van het veiligheidsgevoel. Volgens de onderzoekers kunnen de inrichting en het onderhoud van de speelveldjes hierbij een rol spelen, bijvoorbeeld als er sprake is van verloedering. Harde cijfers hierover ontbreken echter.
Niet alleen buurtbewoners blijken gebruik te maken van de sport- en speelveldjes, maar ook passanten van buitenaf. Zij kunnen zorgen voor een gevoel van onbekendheid bij de bewoners waardoor zij zich onveiliger voelen, aldus het rapport.
Er zijn ook maatregelen die duidelijk positieve gevolgen hebben voor de wijk, zoals het vervangen van sociale huurwoningen door koopwoningen. Dit kan door socialehuurwoningen te verkopen of door ze te slopen en er koopwoningen voor in de plaats te zetten. Hierdoor nemen de leefbaarheid en veiligheid toe en stijgt de tevredenheid over de buurt.
Het SCP concludeert dat de sociaaleconomische positie van de veertig aandachtswijken in de periode 1999-2008 nauwelijks is veranderd. In deze buurten wordt wel veel verhuisd, maar de nieuwe mensen die er komen wonen, hebben ook een lage sociaaleconomische status. Overigens kwam het aandachtswijkenbeleid pas aan het einde van de bestudeerde periode tot stand.
Uit het onderzoek blijkt dat de autochtone middenklasse wegtrekt uit de aandachtswijken. Sinds 2004 vestigen zich er wel niet-westerse allochtonen uit de middenklasse. Mensen uit de middenklasse, zowel allochtoon als autochtoon, zijn redelijk tevreden over deze buurten, maar voelen zich er ook weer niet echt verbonden mee. Ze bewaren vaak afstand tot de andere bewoners en tot de problemen in de wijk.
Het SCP gaat een vervolg op het onderzoek uitvoeren. Dat gaat over de invloed van het kabinetsbeleid op de aandachtswijken. Behalve in de vier grote steden zijn de wijken te vinden in plaatsen als Amersfoort, Arnhem, Deventer en Schiedam.