Moeder van groot gezin met een groot talent
HUIZEN – Dat hun moeder goed kon tekenen, dat was de zes zoons en zes dochters van Annie Mauritz-Klein (1944) wel bekend. Kleurplaten werden bijvoorbeeld door moeder zelf gemaakt. Maar dat het tekentalent van moeder echt heel bijzonder en groot was, werd pas echt duidelijk na haar overlijden in 2005.
Dochter Anneke Kooij-Mauritz kwam met haar gezin vanuit Drachten terug naar het ouderlijk huis aan de Noorderweg in Huizen om vader te verzorgen zoals ze moeder had beloofd. Daar trof ze in moeders rommelkamertje een onverwachte schat: dozen vol pasteltekeningen, houtskooltekeningen, landschappen in Oost-Indische inkt: de haven van Huizen, de Oude Kerk, Oud Valkeveen, maar vooral veel portretten. Voor Anneke en haar broers en zusters een onbekende kant van haar moeder.
Toen vader Mauritz eind vorig jaar overleed en er plannen kwamen om Huizen te verlaten, was het nu of nooit. Ze wilden uitvinden wie er allemaal door hun moeder waren geportretteerd. Anneke deed een oproep in de regionale pers. „We kregen zelfs reactie van een familie uit Canada die een overleden broertje herkende” vertelt Anneke. „Voor ons net allemaal kleine puzzelstukjes.”
Gedacht werd aan het kopiëren en bundelen van de kunstwerken, zodat de tekeningen uit de dozen konden worden verdeeld. Maar het werd uiteindelijk een overzichtstentoonstelling en een boek met herinneringen van de kinderen van Annie en familie van de geportretteerden. „Ze had de gave om de werkelijkheid uit de gezichten te halen”, vertelt vriendin Gina Calis uit Laren.
Annie hielp als veertienjarige al mee in de viswinkel van haar vader. „Binnen het christelijke gezin werd er niet gepronkt met een bepaald talent. Maar een halve dag in de week mocht ze op tekenles.” Later, als hulp in de huishouding bij de rooms-katholieke familie Loman, tekende ze de grootvader van de familie.
Als echtgenote en moeder stond haar talent in dienst van haar gezin. Voor de kinderen maakte ze de mooiste werkstukken voor school, soms tot in de nacht. „En op Koninginnedag wonnen we zo nu en dan ook nog de eerste prijs”, vertelt dochter Zwany, zelf kunstenares. Dochter Petra herinnert zich dat moeder een maquette van Schiphol maakte. Zoon Wim heeft goede herinneringen aan de knutselclub thuis, „ook vanuit het perspectief van evangelisatie.”
Met vader gingen de kinderen naar concerten, maar moeder nam hen mee naar het Rijksmuseum voor de ”Nachtwacht”, en ook regelmatig naar museum Singer in Laren. En als de kinderen sliepen werd soms het schetsboek weer opgepakt, getuige de schets van een slapende puberzoon Dirk-Jan: „Wat zijn ze toch lief”, schreef ze eronder.
Het boek schetst aan de hand van het kijkje in het leven van Annie ook de verandering van het tijdsbeeld. Maar in de eerste plaats geven de verhalen een beeld van Annie Klein en wat zij voor haar omgeving betekende. Of, zoals zoon Wim schrijft: „Mijn mama was de beste.”
De expositie is tot 11 juli op maandag- en woensdagmorgen te zien in kerkelijk centrum ’t Visnet aan de De Ruyterstraat in Huizen. Het boek ”Tekeningen en schilderijen van Annie Klein” (€ 24,90) is te koop bij boekhandels in Huizen of te bestellen via 035-5261639 of aenakooij@tele2.nl.