Binnenland

„Vmbo, mbo en hbo in één school”

De overheid moet kleinschalige scholengemeenschappen van vmbo, mbo en hbo mogelijk maken en bevorderen.

Redactie politiek
16 June 2003 11:31Gewijzigd op 14 November 2020 00:22

Dat staat in een advies van de Onderwijsraad dat maandagmorgen is gepubliceerd. De verschillende vormen van beroepsonderwijs sluiten momenteel slecht op elkaar aan. De overheid moet zorgen voor meer samenhang, zodat jongeren in het vmbo vaker doorstromen naar mbo en hbo. De vorming van zogenaamde verticale scholengemeenschappen tussen vmbo, mbo en hbo kan daarin een belangrijke schakel vormen, aldus de Onderwijsraad.

Ook de onderwijsinstellingen hebben een taak. Als voorbereidend, middelbaar en hoger beroepsonderwijs kiezen voor meer samenwerking, zullen minder jongeren uitvallen en meer jongeren een (hoger) diploma behalen.

Volgens de Onderwijsraad is er een aantal mogelijkheden om de aantrekkelijkheid van het beroepsonderwijs te vergroten. In de eerste plaats moet er meer samenhang komen tussen vmbo, mbo en hbo. Daarnaast moeten de onderwijsinstellingen meer maatwerk leveren.Tot slot is er meer aandacht nodig voor de combinatie leren en werken.

Overheid, onderwijsinstellingen en bedrijfsleven moeten meer rekening houden met het gegeven dat ze een schakel zijn in de ketting van de leerlingloopbaan. De overheid moet daarom de examensystematiek in de drie vormen van beroepsonderwijs gelijktrekken en ook de bekostiging van de beroepskolom harmoniseren.

Leerlingen die nu een verkorte mbo/hbo-opleiding volgen, moeten bijvoorbeeld één jaar zowel aan de mbo- als aan de hbo-instelling geld betalen. Ook levert de tussentijdse instroom van een hbo’er in het mbo financiële problemen op voor het mbo. De raad pleit voor een bekostiging waarbij het geld het leertraject van de jongere volgt.

Onderwijsinstellingen kunnen voor een soepeler doorstroom en meer maatwerk zorgen door onderwijsprogramma’s op elkaar aan te laten sluiten, leerlingen beter te begeleiden en relevante leerervaringen door te geven aan de ontvangende school.

De onderwijsinstellingen moeten volgens de Onderwijsraad meer maatwerk leveren. Er moet een eigen didactiek voor het beroepsonderwijs komen waarbij leren in arbeidssituaties een veel grotere rol speelt. Er moeten betere beoordelingssystemen komen voor de individuele leerlingen. Verder moeten de scholen informatie- en communicatietechnologie inzetten om meer maatwerk voor hun leerlingen en studenten te ontwikkelen.

De Onderwijsraad vindt dat het beroepsonderwijs de mogelijkheden voor het leren op de werkplek beter moet benutten. Daarvoor is een nauwere verbinding nodig tussen de scholen en het bedrijfsleven. De overheid moet deze samenwerking financieel en fiscaal ondersteunen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer