Denen bestoken Libië met Nederlandse bommen
DEN HAAG (ANP) – Denemarken koopt Nederlandse bommen voor F-16-gevechtsvliegtuigen om daarmee gronddoelen in Libië te kunnen bestoken. Over een à twee weken worden de eerste bommen opgehaald, zei plaatsvervangend commandant der strijdkrachten Wim Nagtegaal donderdagavond tijdens een militaire briefing in de Tweede Kamer over de NAVO-missie in Libië.
Volgens hem worden tientallen bommen aan Denemarken verkocht. Welk bedrag daarmee is gemoeid, kon hij niet in het openbaar aangeven. De Denen deden enkele weken geleden een verzoek om bommen te leveren, omdat ze een tekort aan munitie hebben.
Denemarken voert wel bombardementen in Libië uit, Nederland doet dat niet. Volgens Nagtegaal past de levering van de bommen binnen de NAVO-afspraken. „Als je onderling onderdelen nodig hebt, dan wordt dat van dezelfde systemen vaak uitgewisseld”, zei hij.
De Kamerleden hadden om de briefing gevraagd ter voorbereiding op het debat woensdag over de verlenging van de Nederlandse bijdrage aan de NAVO-missie. Het kabinet heeft besloten tot eind september zes F-16-gevechtsvliegtuigen en een mijnenjager in te zetten om te helpen bij het afdwingen van het vliegverbod boven Libië en de controle van het wapenembargo.
Spanje, Zweden en Qatar beperken zich net als Nederland tot de handhaving. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Denemarken, Canada, Italië, Noorwegen, België en de Verenigde Arabische Emiraten voeren daarnaast ook bombardementen uit op militaire en andere strategische doelen, aldus de defensietop.
De directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), Pieter Bindt, zei dat er indicaties zijn dat de strijdende partijen op illegale manier wapens en munitie invoeren over land. De uitgestrekte westelijke en zuidelijke grenzen van Libië gaan door bergachtig terrein, waardoor het volgens Bindt lastig is de mogelijke wapensmokkel tegen te gaan. Ook Afrikaanse huurlingen zijn actief in het land.
De ChristenUnie vindt dat de NAVO het gat moet dichten samen met de omliggende landen om de wapeninvoer over land tegen te gaan. Kamerlid Joël Voordewind van deze partij wees er op dat Gaddafi het anders nog veel langer kan volhouden dan de drie maanden die de NAVO de missie nu heeft verlengd.