Binnenland

Kwaliteit open zwemwater in Nederland omlaag

BRUSSEL (ANP) – De kwaliteit van het open zwemwater in Nederland is vorig jaar gedaald ten opzichte van een jaar eerder.

16 June 2011 14:04Gewijzigd op 14 November 2020 15:26
De kwaliteit van het open zwemwater in Nederland is vorig jaar gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Foto ANP
De kwaliteit van het open zwemwater in Nederland is vorig jaar gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Foto ANP

In 2010 voldeed het water op 79 locaties niet aan de kwaliteitsnormen, terwijl dat in 2009 slechts op 46 plaatsen het geval was. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de kwaliteit van open zwemwater in de hele Europese Unie, dat donderdag door de Europese Commissie is gepubliceerd.

In 2009 voldeed nog 92,4 procent van al het binnenlandse zwemwater aan de kwaliteitseisen, vorig jaar is dat gezakt tot 84,6 procent. Ook de kwaliteit van de kustwateren verslechterde. Vorig jaar was het zeewater in 92,2 procent van de onderzochte gevallen goed, 3,4 procent minder dan een jaar eerder. Er werden vorig jaar vijf zwemlocaties gesloten, tegen geen in 2009.

Bij het onderzoek wordt gekeken naar de aanwezigheid in het water van bacteriën die tot stoornissen aan de ingewanden kunnen leiden. Een verklaring voor de toename wordt niet gegeven.

De Europese Commissie tilt overigens niet zwaar aan de geringe verslechtering, die zich overal in Europa voordoet. Volgens eurocommissaris Janez Potocnik (Milieu) is de kwaliteit van het open zwemwater in de EU over het algemeen zeer goed. Negen op de tien locaties voldoen aan de Europese normen. Cyprus doet het het best; daar is het water op alle onderzochte plekken schoon, gevolgd door Kroatie, Malta, Griekenland en Ierland. „De zwemwaterkwaliteit in Europa is hoog, maar er is altijd ruimte voor verbetering”, aldus Potocnik.

In de hele EU, alsmede Kroatië, Zwitserland en Montenegro zijn 21.000 zwemlocaties onderzocht.

Vanaf volgend jaar zullen alle EU-landen verplicht dezelfde borden gaan gebruiken om de kwaliteit van zwemwater aan te duiden, zodat de badgast in een oogopslag kan zien of het veilig is te gaan zwemmen. Er wordt gebruik gemaakt van een sterrensysteem, waarbij drie sterren de beste kwaliteit aangeeft. Ook komt er overal hetzelfde bord om een zwemverbod aan te geven.

Het publiek kan de kwaliteit van het zwemwater op elke plek zelf opzoeken via de site van het Water Information System for Europe (WISE).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer