Binnenland

Stok laat zich hard uit over beleggers

„Een hoop gekken.” Zo bestempelde de Dordtse zakenman Arie Stok beleggers van het failliet verklaarde Orpiton vrijdag voor de Alkmaarse rechtbank. Hij verscheen als getuige in een strafzaak tegen twee voormalige spelleiders.

Van een medewerker
13 June 2003 23:43Gewijzigd op 14 November 2020 00:22

De twee, J. A. (56) uit Schagen en T. P. (49) uit Hensbroek, hebben zich volgens officier van justitie mr. C. Zweers schuldig gemaakt aan belasting-, hypotheek- en uitkeringsfraude. Ze eiste celstraffen van achttien maanden. Het duo was sinds 1996 actief in Orpiton als belegger en leider.

Volgens Zweers hebben de twee een bedrag van 328.000 gulden niet als inkomsten opgegeven aan de fiscus. Ze zeggen dat dit bedrag is doorbetaald aan boze beleggers (ongeveer 129.000 gulden) en als inleg is gegeven aan Arie Stok.

Stok bevestigde deze lezing onder ede. De Dordtenaar kon zich alleen moeilijk voorstellen dat aan dreigende beleggers een bedrag van 40.000 gulden zou zijn uitgekeerd om ze rustig te houden. „We zijn daar niet zo bang voor. Zo werkten wij niet. Anders staat iedereen voor de deur.”

Stok bevestigde dat de leiders als duo voor hem werkten. Voor elk contract dat ze met nieuwe beleggers afsloten kregen ze 5 gulden. Hij verklaarde al zijn voormalige leiders die voor deze summiere provisie werkten voor gek, evenals de naar schatting 22.000 gedupeerde beleggers. „Het zijn een hoop gekken bij elkaar. Op sommige van onze bijeenkomsten kwam meer geld binnen dan waarvoor contracten waren afgesloten! Orpiton ging aan zijn eigen succes ten onder.”

Na het verbod van Orpiton in Nederland verdwenen alle investeringen in Orpiton Australië. Beleggers tekenden een contract dat opdracht gaf tot „aan- en verkoop van biologische producten.” „Uitermate boeiend”, vond rechter mr. A. van der Perk. „Biologische producten? Dat kunnen ook dooie mussen zijn.” Met een beroep op zijn verschoningsrecht hoefde Stok zich niet nader te verklaren: „Het is te gevaarlijk om te zeggen.”

Om teleurgestelde beleggers te helpen, stelden de verdachten een reddingsplan op. Een nieuw beleggingssysteem met dezelfde beloofde woekerrendementen zag het licht. In de bv Skytell werd 3 miljoen gulden belegd waarvan slechts 1 miljoen gulden de plek van bestemming, waaronder Stoks investeringsproject Helping Hands in de Verenigde Staten, bereikte. „Twee miljoen gulden is tussen wal en schip geraakt”, concludeerde de rechter.

Voormalig boekhouder en medeverdachte S. H. (41) uit Almere zou hier meer over weten, maar hij verblijft in Spanje. Wegens fraude met de omzetbelasting eiste de officier van justitie tegen Skytell een boete van 13.500 euro.

Op basis van de beloofde, maar nooit uitgekeerde rendementen voor Skytell, zijn twee valse werkgeversverklaringen en twee valse loonstrookjes opgesteld. Daarmee zijn hypotheken aangevraagd en twee huizen gekocht. J. A. en T. P. zeggen dat ze zijn gedupeerd door zowel Arie Stok als S. H.

De curator van Arie Stok bv, mr. C. Hamm, verdenkt J. A. en T. P. van deelname aan de criminele organisatie Orpiton. Zijn aangifte hiervan heeft het openbaar ministerie in Dordrecht sinds november 2001 in behandeling.

De rechtbank doet vrijdag 27 juni uitspraak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer