Binnenland

Arts moet opvoeding kind betalen na fout

Een huisarts uit Ede draait op voor de kosten die de opvoeding van een kind uit die plaats met zich meebrengt. Dat heeft de rechtbank in Arnhem woensdag besloten. De arts bracht een anticonceptiemiddel op onjuiste wijze in bij een vrouw. Daardoor raakte zij zwanger, terwijl dat niet de bedoeling was.

Binnenlandredactie
12 June 2003 11:34Gewijzigd op 14 November 2020 00:22

De huisarts of haar verzekering moet totdat het kind volwassen is de kosten voor het levensonderhoud betalen. Om hoeveel geld het gaat staat nog niet vast.

De moeder van het kind liet door de arts het anticonceptiemiddel Implanon van farmaciebedrijf Organon inbrengen. Implanon is een nieuw voorbehoedmiddel dat volgens Organon beter werkt dan alle andere middelen. Het is een luciferdun staafje dat hormonen afscheidt. De huisarts brengt het onderhuids aan in de bovenarm. Daarmee wordt zwangerschap voor een langere periode voorkomen.

Volgens de rechter heeft de arts echter grote fouten gemaakt bij het inbrengen van het middel. Om te beginnen had ze er nooit eerder mee gewerkt. Ook volgde ze niet de cursus die Organon aanbood aan huisartsen om het werken met Implanon onder de knie te krijgen. Daarnaast verzuimde ze twee weken na het inbrengen te controleren of het staafje op de goede plaats zat. Uit laboratoriumonderzoek is gebleken dat de werkzame stof niet in het bloed van de patiënt zat.

Het is niet de eerste keer dat er problemen ontstaan met Implanon. Al eerder raakten vrouwen ongewenst zwanger door het verkeerd inbrengen van het staafje. In een aantal gevallen resulteerde dat in beëindiging van de zwangerschap door een abortus. Acht vrouwen hebben inmiddels aangekondigd een rechtszaak te starten tegen de fabrikant.

Artsenorganisatie KNMG zegt bezorgd te zijn over de uitspraak van woensdag. „Het gaat om enorme claims die huisartsen aan hun broek krijgen. De gevolgen daarvan zijn nog niet goed te overzien”, aldus een woordvoerster. Ze staat niet te kijken van de veroordeling. „Die ligt in lijn met eerdere uitspraken over fouten bij sterilisatie.” Wel is de KNMG bezorgd over het leggen van alle verantwoordelijkheid bij de arts. „Je kunt je afvragen of de fabrikant van het middel en de vrouw die zwanger is geworden ook niet een bepaalde verantwoordelijkheid hebben.” De KNMG wil echter eerst het vonnis van de rechter beter bestuderen om met een definitief standpunt daarover te komen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer