Veel meer jongeren met alcoholvergiftiging
DELFT (ANP) – Het aantal jongeren dat zich met een alcoholvergiftiging meldt in het ziekenhuis, is fors gestegen. Vorig jaar zagen kinderartsen 684 jongeren met veel te veel drank op. Dat is een stijging van 37 procent ten opzichte van 2009, toen vijfhonderd kinderen langskwamen. Dat staat in het rapport Alcoholintoxicaties bij jongeren in Nederland, gemaakt door onderzoekers van onder meer de Universiteit Twente en de Reinier de Graaf Groep. Het rapport is dinsdag naar buiten gebracht.
Van 2007 tot 2010 zijn in totaal ruim 1800 jongeren behandeld in een ziekenhuis. De werkelijke cijfers liggen nog hoger. In het onderzoek zijn de jongeren die door bijvoorbeeld een huisarts zijn behandeld of door een ‘gewone’ arts in een ziekenhuis, niet meegeteld. De gemiddelde leeftijd van een comazuiper ligt op 15,6 jaar.
„Dat is een lichtpuntje”, aldus kinderarts Nico van der Lely van de Reinier de Graaf Groep in Delft. Hij werkte mee aan de samenstelling van het rapport. „De gemiddelde leeftijd van de comazuipers is aan het stijgen. Twee jaar geleden was de gemiddelde leeftijd nog 15 jaar.”
Bij het aantal 16- en 17-jarigen dat opgenomen wordt met een alcoholvergiftiging, is wel een stijgende lijn te zien. „Vanaf 16 jaar is drinken legaal. Jongeren van die leeftijd hebben dus gewoon toegang tot alcohol. Maar drinken is heel schadelijk voor de nog ontwikkelende hersenen. Dat is niet alleen slecht voor de kinderen, maar ook voor kennisland Nederland. Eigenlijk zou de minimumleeftijd voor alcohol omhoog moeten naar 21, maar dat lukt nooit. 18 zou ook al heel mooi zijn”, aldus Van der Lely.
De meeste jongeren die in het ziekenhuis komen zijn buiten bewustzijn, gemiddeld ongeveer drie uur. Sommigen zijn zelfs 48 uur buiten bewustzijn. Een op de tien jongeren belandt op de intensive care.