Binnenland

Geen zorgen over drinkwater

AMSTERDAM (ANP) – Ondanks de aanhoudende droogte hoeven we ons geen zorgen te maken over een tekort aan drinkwater. Evenmin hoeven we vooralsnog niet massaal te bezuinigen op douchen of flessen water in te slaan.

27 May 2011 16:16Gewijzigd op 14 November 2020 15:11
Foto ANP
Foto ANP

„Ons drinkwater is goed gebufferd”, aldus een zegsvrouw van staatssecretaris Joop Atsma (Water) vrijdag. De staatssecretaris riep donderdag op om zuinig te zijn met het watergebruik. Hij gaf daarbij het advies om bijvoorbeeld voorlopig de tuin niet te besproeien of de auto niet te wassen. Het advies is bedoeld om mensen bewust te maken van de droge periode, aldus de zegsvrouw. „Hiermee ga je natuurlijk de droogte niet oplossen.”

De afgelopen week is onder meer een hoger streefpeil voor het IJsselmeer en het Markermeer afgesproken, waar een deel van ons drinkwater vandaan komt. Volgens de Vereniging van Waterleidingbedrijven (Vewin) nemen waterleidingbedrijven op dit moment nog geen maatregelen. „Wij hebben geen problemen en wij verwachten ze ook niet”, aldus een zegsman van Vewin.

Donderdag kwam een speciaal team, het Management Team Watertekorten (MTW), bijeen om de gevolgen van de aanhoudende droogte te bespreken en op te vangen. Het was de eerste keer sinds 2003 dat het team bij elkaar kwam. Op de bijeenkomst werden eerder genomen maatregelen bekrachtigd die de kwaliteit van het drinkwater op peil moeten houden en de landbouw moeten voorzien van voldoende water voor de gewassen.

De maatregelen van donderdag hebben met name betrekking op landbouw en scheepvaart. „We leiden zoetwater om, zodat de landbouw genoeg water heeft voor zijn gewassen. Dat betekent dat er voor de scheepvaart minder water in de kanalen en rivieren stroomt.” De scheepvaart kreeg daarom een oploop- en passeerverbod in een aantal IJsselbochten. Dat verbod geldt niet voor schepen kleiner dan 20 meter.

Er wordt ook water omgeleid om te voorkomen dat bepaalde waterwegen verzilten, zoals bij het Haringvliet. „Normaal gesproken is er genoeg zoetwater om het zoute water uit zee tegen te houden, maar dat is nu niet het geval”, aldus de zegsvrouw van Atsma.

De Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Nederland wil niet ingaan op de vraag of de landbouw last heeft van de droogte. „Wij doen daar voorlopig geen uitspraken over. Al was het maar omdat het de afgelopen dagen heeft geregend”, aldus een woordvoerder vrijdag.

Volgens het KNMI is er sprake van het grootste neerslagtekort sinds 1976, tot nu toe het recordjaar qua droogte. De droogte zorgt voor problemen als vaker branden in natuurgebieden. Het vroege regentekort is op zich niet slecht voor de gewassen, maar als het nog veel langer droog blijft, kan dat een goede oogst bedreigen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer