Binnenland

Hoogblokland in actie voor Afghaan

HOOGBLOKLAND – Burgemeester en Wethouders van de gemeente Giessenlanden en inwoners van de kern Hoogblokland pleiten voor een rechtvaardige behandeling van de Afghaanse vluchteling Mohammed Rafiq Naibzay, een oud-onderofficier van de Afghaanse veiligheidsdienst.

Van onze correspondent
25 May 2011 11:21Gewijzigd op 14 November 2020 15:07

Burgemeester E. Boot van de gemeente Giessenlanden heeft dinsdag een open brief aan minister Leers voor Immigratie en Asiel geschreven, zo meldde de gemeente dinsdag. „Rafiq Naibzay verwijderen uit Nederland heeft niets te maken met een duidelijk en rechtvaardig beleid. Het is niets meer dan het verwoesten van een gezin”, schrijft Boot.

Eerder overleg van de gemeente met Leers leverde niets op. Vandaar dat Boot nu via een open brief aandacht voor deze „schrijnende kwestie” vraagt. Dinsdag overhandigen inwoners van Hoogblokland, waar Naibzay al tien jaar met zijn gezin woont, samen met burgemeester Boot handtekeningen aan de vaste Kamercommissie immigratie en asiel. Directe aanleiding voor de actie is dat de Afghaan zich op 10 juni op het politiebureau in Sliedrecht moet melden voor een terugkeergesprek.

De nu 44-jarige Naibzay werkte tijdens de Russische overheersing in Afghanistan als onderofficier voor de toenmalige Afhaanse veiligheidsdienst. Onder het regime van de taliban werd hij anderhalf jaar gevangengezet, mishandeld en gemarteld. Hij slaagde er in 1998 in om met zijn gezin naar Nederland te vluchten.

Zijn vrouw en vier kinderen hebben een verblijfsvergunning, Naibzay als enige van het gezin niet. Hij kan elk moment worden uitgezet. Dat komt doordat het ministerie van Buitenlandse Zaken in 2000 besloot dat elke gevluchte (onder)officier uit Afghanistan bij voorbaat wordt gezien als een ongewenste vreemdeling.

Dat besluit was gebaseerd op een artikel in het Vluchtelingenverdrag van de Verenigde Naties, bedoeld om te voorkomen dat mensen die worden verdacht van misdaden tegen de mensheid te eenvoudig asiel zouden kunnen krijgen.

Naibzay was naar zijn eigen zeggen onderofficier met een administratieve functie. In de afgelopen jaren verzamelde hij tal van documenten om zijn onschuld aan te tonen. „Dit bewijsmateriaal wordt niet geaccepteerd. Het OM ziet onvoldoende aanknopingspunten voor een strafzaak. Toch beschouwt Nederland hem zonder spoor van bewijs als oorlogsmisdadiger en biedt hem geen eerlijke kans om zijn onschuld aan te tonen”, aldus burgemeester Boot in de brief. Zij vervolgt: „De rechteloosheid waarin Rafiq Naibzay is terechtgekomen, is ronduit schokkend. Dat kan in ons land niet de bedoeling zijn. Met een streng asielbeleid heeft dit niets te maken. Door dit beleid is een mensonwaardige situatie ontstaan, waarbij een goed geïntegreerd gezin al dertien jaar in onzekerheid wordt gelaten. Het rechtzetten hiervan is absoluut geen onoverkomelijk juridisch probleem. Het gaat om de politieke wil daartoe.”

Het gezin Naibzay woonde drie jaar in asielzoekerscentra voordat het tien jaar geleden naar Hoogblokland kwam. Het echtpaar heeft vier kinderen, van wie de jongste in Nederland is geboren en in Hoogblokland naar school gaat. De inwoners van de Giessenlandse kern leven mee met het gezin: vlaggen hangen halfstok en er zijn posters opgehangen. Daarnaast hebben de dorpelingen handtekeningen ingezameld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer