Binnenland

Beschermende woonvorm De Sandeling 12,5 jaar

HENDRIK-IDO-AMBACHT – Beschermende woonvorm De Sandeling, onderdeel van Eleos, bestaat deze maand 12,5 jaar. „Het mooiste is dat je mensen ziet groeien.”

Regioredactie
17 May 2011 11:06Gewijzigd op 14 November 2020 14:59
HENDRIK-IDO-AMBACHT – Een bewoner van De Sandeling onthulde maandag beelden die het thema verbondenheid uitdrukken. Foto Rob Kamminga
HENDRIK-IDO-AMBACHT – Een bewoner van De Sandeling onthulde maandag beelden die het thema verbondenheid uitdrukken. Foto Rob Kamminga

Nog steeds komt het voor dat bezoekers van De Sandeling een kwartier in de omgeving van de Geertruid Pijnsenhof in Ambacht moeten rondrijden voor ze de beschermende woonvorm hebben gevonden. Maar kom bij locatiemanager Johan de Graaf niet aanzetten met de vraag of dat eigenlijk geen minpuntje is. „Ik zou het juist een enorm pluspunt willen noemen. Wij willen onze bewoners niet wegstoppen in het bos met een groot bord erbij: Dit is een beschermende woonvorm. We zijn een gewoon huis in een gewone nieuwbouwwijk.”

Begeleidingsgesprek

Deze week viert De Sandeling het 12,5-jarig bestaan. Mét de bewoners van de beschermende woonvorm, maar ook met de cliënten buiten De Sandeling aan wie Eleos in de regio Hendrik-Ido-Ambacht ambulante woonbegeleiding biedt. „Bij die dienstverlening richten we ons op cliënten die zelfstandig wonen, maar daarin begeleiding nodig hebben”, zegt De Graaf. „Het gaat om mensen die thuis vastlopen vanwege een psychosociaal of psychiatrisch probleem. Onze hulpverleners bezoeken deze mensen thuis voor een begeleidinggesprek.”

Uitstroom

Eleos biedt ambulante woonbegeleiding aan in een grote regio rond Hendrik-Ido-Ambacht. De Graaf: „Dat gaat tot plekken zoals Leerdam en Capelle aan den IJssel plus een stukje van Brabant en de Hoeksche Waard.”

Is het aantal interne plaatsen van De Sandeling de afgelopen jaren licht gegroeid tot rond de 38, de ambulante woonbegeleiding is de afgelopen jaren fors gegroeid. De Graaf: „In 2006, toen ik bij De Sandeling begon, zaten we op 4300 uren een-op-eenbegeleiding per jaar. Inmiddels zijn we over de 8000 heen. Overigens is er behalve instroom ook uitstroom, doordat we bij sommige cliënten het aantal uren ambulante woonbegeleiding kunnen verminderen. Anderen groeien zelfs toe naar een volledig zelfstandig bestaan.”

Ambulant woonbegeleidster Léonie van der Linden vindt de vorderingen die haar cliënten maken indrukwekkend om te zien. „Soms sta je ervan versteld hoeveel doorzettingsvermogen mensen die in het leven de ene tegenslag na de andere hebben gehad nog hebben.” De Graaf, waarschuwend: „Maar doorzettingsvermogen hebben betekent niet altijd dat je stoornis met behulp van behandeling en begeleiding helemaal verdwijnt. Je beperking zo veel als mogelijk kunnen accepteren, ermee leren leven, zien wij ook heel nadrukkelijk als een vorm van herstel.”

De bewoners van De Sandeling kampen met diverse psychiatrische stoornissen, zoals autisme, borderline, schizofrenie en manische depressiviteit. De Graaf: „Hun verblijf in De Sandeling is erop gericht hen zo zelfstandig mogelijk te laten wonen. Daarop stemmen we de begeleiding af.” Afhankelijk van de vorderingen die ze maken, kunnen bewoners binnen De Sandeling doorstromen van een locatie waar intensieve begeleiding wordt geboden naar een plek met meer zelfstandigheid. „Dat kan in een dependance zijn”, zegt De Graaf. „En natuurlijk is er de optie van zelfstandig gaan wonen, aangevuld met ambulante woonbegeleiding,” vult Van der Linden aan.

Goede buur

Mocht er in Hendrik-Ido-Ambacht ooit een tweede beschermende woonvorm komen, kiest De Graaf dan weer voor een nieuwbouwwijk? Uit volle overtuiging: „Zeker. Een buurman zei laatst: We kunnen ons geen betere buren wensen dan jullie. Dat zegt genoeg.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer