Rillands klooster voor Portugezen
RILLAND – Hotel ’t Klooster in het Zeeuwse Rilland, een voormalig kapucijnenklooster, krijgt binnenkort bijzondere bewoners. Als het aan detacheringbureau De Jager ligt, gaan 200 Portugese arbeidsmigranten zich huisvesten binnen de kloostermuren.
De Jager, die eind deze maand de sleutel krijgt, heeft het noodlijdende hotel gekocht om er zijn buitenlandse werknemers in te huisvesten. In het begin komen er 130 gasten en na een verbouwing kunnen maximaal 200 mensen daar hun slaapplaats krijgen.
Directeur Rien de Jager: „De huidige vergunning moet nog aangepast worden, maar we vertrouwen erop dat het goed komt en dat we in het begin van de zomer de eerste mensen kunnen laten komen.”
Bij de Rillanders is het klooster hét gespreksonderwerp. Op een bevolking van zo’n 3000 mensen is een aantal van 200 Portugezen veel. Mensen vrezen overlast en bijvoorbeeld daling van de WOZ-waarde van hun huis. Ronald Nijsse, woordvoerder van het inmiddels opgerichte actiecomité: „Als je 200 mensen bij elkaar zet in een dorp zonder vertier, ver van hun huis en gezin, krijg je gewoon onrust en problemen.”
Toch denkt De Jager dat te kunnen voorkomen. „Het is belangrijk dat er wel recreatie aangeboden wordt om te voorkomen dat ze in het dorp gaan rondhangen.” Leuk zijn de meeste reacties niet, maar toch ligt De Jager er nog niet wakker van. „Ik krijg zo’n 50 procent negatieve reacties, de andere zijn positief.”
Een bewoner van de Pontiaanstraat die anoniem wenst te blijven zegt dat veel mensen uit zijn straat redelijk positief zijn over het plan. „Het is nu een hotel waar regelmatig feesten tot diep in de nacht zijn, met geluidsoverlast. Dan lijkt dit toch beter.” Ook heeft hij alle vertrouwen in De Jager. „Hij hanteert strakke regels en zal waar mogelijk enige zondagsrust proberen te creëren.”
SGP-wethouder Sinke van Reimerswaal (waar Rilland onder valt) laat zich nog niet uit over het plan. „Als college wachten we eerst een gedegen plan van De Jager af en daarna gaan we ons standpunt bepalen.”
Hij vertelt al wel dat het idee van grootschaliger opvang van arbeidsmigranten lijkt te passen binnen het recent vastgestelde regionale beleid over dit onderwerp. „Er zijn in Reimerswaal nu zo’n 750 arbeidsmigranten gehuisvest, voornamelijk in woningen verspreid over de dorpen. Dat heeft regelmatig voor onwenselijke situaties gezorgd en het toezicht is moeilijk.”
Nijsse gaat voorlopig door met actievoeren. „Maar”, zegt hij, „wij willen wel met de gemeente meedenken over alternatieven voor het klooster, zoals thuiszorg of ouderenzorg.”