Binnenland

Onderwijsbonden dagen minister voor de rechter

De onderwijsbonden AOb, CNV, CMHF en AVS dagen minister Van der Hoeven van Onderwijs voor de rechter. Ze eisen dat zij stopt met de ontmanteling van het onderwijs in allochtone levende talen (oalt).

Onderwijsredactie
6 June 2003 22:23Gewijzigd op 14 November 2020 00:21

Dat hebben de vier organisaties vrijdag bekendgemaakt. „Liever waren we er gewoon in goed gesprek uitgekomen. Maar als het moet, en blijkbaar moet het, vragen we de rechter om de minister te dwingen deze onfatsoenlijke brief van tafel te halen. De brief leidt al tot grote onrust onder de betrokken werknemers. Wij vinden dit erg onfatsoenlijk personeelsbeleid, waarmee we niet akkoord kunnen gaan”, aldus een woordvoerster van de Algemene Onderwijsbond.

De bonden hadden Van der Hoeven tot gistermiddag de tijd gegeven op haar besluit terug te komen, maar zij doet dat niet. De vakbonden noemen de handelwijze van de minister zeer onbehoorlijk. „Zij drukt haar zin door zonder overleg met de sociale partners, gemeenten en schoolbesturen. Zelfs de Tweede Kamer heeft zich nog niet over de kwestie uitgelaten”, zegt een functionaris van de Onderwijsbond CNV.

Door de stopzetting van de subsidie per augustus 2004 zouden 1400 banen verloren gaan. Niet alleen het verlies van banen vinden de bonden kwalijk, ook het verloren gaan van de lessen op zich. Het gaat in de praktijk om het leren van Nederlands door gebruik te maken van de moedertaal. Het leren van Nederlands is juist een speerpunt van het inburgeringsbeleid.

Het besluit om oalt vanwege bezuinigingen te beëindigen per medio 2004 is al door het eerste kabinet-Balkenende aangekondigd. Na de val van het kabinet werd het onderwerp echter controversieel verklaard, wat betekent dat de plannen stilgelegd worden. Hoewel de maatregel pas volgend jaar ingaat, heeft Van der Hoeven reeds een brief gestuurd naar de betrokken partijen om alvast maatregelen in gang te zetten om de leerkrachten per 1 augustus 2004 te kunnen ontslaan. De bonden hebben aanwijzingen dat dit advies wordt opgevolgd en willen dit met een kort geding tegengaan. Het is nog niet bekend wanneer het geding dient.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer