Binnenland

Mosselbanken aangelegd voor herstel Waddenzee

GRONINGEN (ANP) – Wetenschappers hebben de afgelopen weken in totaal 36.000 kilo mosselen gestort op 36 plekken in de Waddenzee onder Ameland, Terschelling en Schiermonnikoog. De kunstmatig aangelegde mosselbanken zouden de sleutel kunnen zijn tot het ecologische herstel van de Waddenzee, aangezien de mossels ideale leefomstandigheden creëren voor andere soorten. Op de lange duur zouden door de mosselbanken zelfs haaien en dolfijnen kunnen terugkeren in het zeegebied.

7 May 2011 16:30Gewijzigd op 14 November 2020 14:52
Mosselen. Foto ANP
Mosselen. Foto ANP

De aanleg van de mosselbanken is een project in het kader van Waddensleutels, een samenwerkingsverband van onder andere de Rijksuniversiteit Groningen, Natuurmonumenten, het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Zee (NIOZ) en Staatsbosbeheer. De natuurlijke mosselbanken op droogvallende wadplaten zijn bijna verdwenen. De wetenschappers gaan ook onderzoeken hoe dat is gekomen.

Mosselbanken vormen een harde ondergrond op de zanderige zeebodem. Op die harde grond kunnen bijvoorbeeld wieren en slakjes zich vestigen. Krabben en garnalen kunnen tussen de mossels schuilen tegen aanvallers. Omdat zo’n mosselbank een voedselbron is, trekt hij weer grotere vissen en bij droogvallen wadvogels aan en vormt hij zo een eigen ecosysteem.

De nieuwe mosselbanken zijn gebouwd in proefvakken van 20 vierkante meter. In een deel van de vakken zijn de mossels zo op de zandbodem gestort. In andere vakken is eerst een kokosmat gelegd, waarop de mosselen zich kunnen hechten. Ook zijn er vakken met alleen een kokosmat zonder mosselen en vakken waar helemaal niets is gedaan. De nieuwe mosselen zijn opgevist bij de Afsluitdijk. De onderzoekers zullen de nieuwe mosselbanken de komende vijf jaar nauwlettend in de gaten houden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer