Sneller huisverboden bij kindermishandeling in Rotterdam
ROTTERDAM (ANP) – De gemeente Rotterdam gaat actief huisverboden inzetten bij kindermishandeling. Dat gebeurt nu al incidenteel, maar Rotterdam wil het vaker gaan inzetten als aanvulling op bestaande maatregelen, zoals het kind uit huis plaatsen.
Dat maakte de Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge (jeugd en gezin) vrijdag bekend. Het instrument moet ook sneller worden ingezet als professionals, zoals onderwijzers of peuterspeelzaalmedewerkers, sterke vermoedens hebben dat de veiligheid van het kind in het geding is. Het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft het idee om huisverboden vaker in te zetten bij kindermishandeling eerder al opgeworpen bij de gemeente.
De wethouder heeft over het instrument afspraken gemaakt met politie en justitie. De Jonge wil zich sterk maken voor een veilige leefomgeving voor kinderen. Daarom wil hij zo veel mogelijk instrumenten inzetten om die veiligheid te waarborgen. De nieuwe maatregel gaat na de zomer in.
„Cijfers wijzen uit dat naar schatting een op de dertig kinderen slachtoffer is van kindermishandeling. Dat betekent dat in elke schoolklas minstens een kind zit dat te maken heeft met een onveilige thuissituatie”, aldus De Jonge. Hij vindt dat het tijdelijk uit huis plaatsen van een ouder bij signalen van kindermishandeling, een belangrijke time-out biedt voor het gezin.
De afgelopen twee jaar zijn in Nederland ongeveer vijfduizend huisverboden opgelegd. Een vijfde daarvan had in Rotterdam plaats. Het instrument wordt vooral ingezet bij geweld tussen partners. Eventueel wordt het kind dan uit huis geplaatst.
Dat vindt de wethouder eigenlijk de omgekeerde wereld. „Het kind moet daardoor de vertrouwde omgeving, school en vriendjes achterlaten. Dat is een ongelofelijk ingrijpende maatregel die je alleen moet gebruiken als er sprake is van een zeer bedreigende situatie. Belangrijkste is dat we niet het kind weghalen bij mogelijk geweld, maar juist diegene die daarvoor verantwoordelijk is.”