Binnenland

Rost van Tonningen: verzoening en integratie

CULEMBORG (ANP) – Grimbert Rost van Tonningen, zoon van NSB’ers Reinoud Rost van Tonningen en zijn ‘zwarte weduwe’ Florrie Rost van Tonningen, heeft woensdag in Culemborg opgeroepen tot verzoening en integratie. Hij deed dat tijdens een goedbezochte dodenherdenking in de Barbarakerk in de Gelderse plaats. Het Comité Culemborg en Oranje had Rost Van Tonningen uitgenodigd.

4 May 2011 20:10Gewijzigd op 14 November 2020 14:49
De zoon van de bekende NSB'er Meinoud Rost van Tonningen, Grimbert, spreekt woensdag tijdens de dodenherdenking in Culemborg. De komst van Rost van Tonningen riep veel boze reacties op. Foto ANP
De zoon van de bekende NSB'er Meinoud Rost van Tonningen, Grimbert, spreekt woensdag tijdens de dodenherdenking in Culemborg. De komst van Rost van Tonningen riep veel boze reacties op. Foto ANP

Rost Van Tonningen betuigde zijn „intense medeleven met de meer dan 100.000 Nederlandse Joodse slachtoffers, die vaak op beestachtige wijze zijn vermoord.” In zijn toespraak zei de zoon van NSB-ouders ook te snappen dat mensen moeite hebben met zijn aanwezigheid. Toch vroeg hij begrip en barmhartigheid voor onschuldige NSB-nazaten die „door groepsgedrag al ruim zestig jaar buitengesloten zijn”.

Rost van Tonningen vroeg ook aandacht voor slachtoffers van onder meer de Jappenkampen en van de Nederlandse bezetting in Indië. „Er is na de Tweede Wereldoorlog veel leed geschied en de winnaars waren niet altijd even honorabel.”

Verzoening en integratie zijn nodig, ook tussen Nederlanders en immigranten, aldus Rost van Tonningen. Herdenken kan volgens hem in de toekomst minder eenvormig, zodat ook anderhalf miljoen allochtonen en de anderhalf miljoen mensen met een NSB-verleden er deel aan kunnen nemen.

Het Comité Culemborg en Oranje kreeg de afgelopen dagen meer dan tweehonderd reacties op de komst van Rost van Tonningen. „Driekwart van de reacties was positief en genuanceerd. De andere reacties waren vooral emotioneel”, zei comitévoorzitter Ebbo de Jong.

In de kerk spraken ook een meisje van Marokkaanse afkomst en een Molukse dominee. In de wijk Terweijde in Culemborg ontstonden begin vorig jaar grote spanningen tussen Molukkers en Marokkanen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer