Buitenland

Verlossende scheerbeurt na dood Bin Laden

EPHRATA (ANP) – Hij heeft er bijna tien jaar op moeten wachten, maar leraar Gary Weddle heeft zich maandag eindelijk weer geschoren. De Amerikaan zwoer dat hij zijn baard zou laten groeien, totdat terroristenleider Osama bin Laden zou worden gedood of opgepakt. Dat meldden Amerikaanse media maandag.

3 May 2011 07:24Gewijzigd op 14 November 2020 14:47
Twitter. Foto ANP
Twitter. Foto ANP

Na 3454 dagen met een baard te hebben rondgelopen, verscheen Weddle maandag met een geschoren gezicht voor de klas. Weddle had sinds 11 september 2001 zijn baard laten groeien, zodat hij „elke dag herinnerd zou worden dat er vreselijke tragedies in deze wereld plaatsvinden”.

De rector van de Ephrata Middle School, Jill Palmquist, dankte de leraar voor zijn vaderlandsliefde en standvastigheid. „Hij is belachelijk gemaakt, heeft grappen moeten verduren en mensen zeiden hem dat zijn actie belachelijk was. Maar hij hield woord.”

Twitterrecord

Nog nooit zijn er zoveel berichten geplaatst op Twitter als na de dood van Bin Laden. Dat meldde de microblog maandag.

Op het hoogtepunt van de golf aan tweets werden er meer dan vijfduizend berichten per seconde gepost. Tussen kwart voor vijf en half zeven maandagochtend (Nederlandse tijd), kort nadat het overlijden van Bin Laden was bekendgemaakt, lag het gemiddeld aantal tweets op 3440 per seconde. „Dat is de hoogste aanhoudende reeks tweets ooit”, aldus Twitter.

Het record per seconde staat nog altijd op naam van het Japans nieuwjaar. Toen werden er 6939 berichten per seconde geplaatst. De barrage aan tweets van maandagochtend doet echter de piek van 3966 berichten per seconde tijdens de bruiloft van prins William en Kate Middleton, afgelopen vrijdag, verbleken.

Twitter speelt steeds vaker een belangrijke rol tijdens grote gebeurtenissen. Zo werd na de aardbeving en tsunami van 11 maart in Japan een piek van 5530 tweets bereikt. Ook tijdens de Arabische lente, waarbij een aantal autoritaire leiders uit Noord-Afrika werd verdreven, vormden sociale media, waaronder Twitter en Facebook, een belangrijke nieuwsbron van de demonstranten.

De dood van de leider van terreurnetwerk al-Qaeda zorgde ook voor veel activiteit op sociale netwerksite Facebook. Zo ‘waardeerden’ 400.000 mensen een ‘Osama bin Laden is dood’-pagina. Anderzijds trok een ‘Wij zijn allemaal Bin Laden’-pagina in het Arabisch slechts veertienduizend fans.

Meer over
Dood Bin Laden

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer