Pakistan verder onder druk na dood Bin Laden
ISLAMABAD (ANP/RTR/AFP/DPA) – De dood van Osama bin Laden in Pakistan werpt een reeks vragen op over de loyaliteit van het Zuid-Aziatische land in de internationale strijd tegen terrorisme. Officieel is Pakistan op dit gebied al jaren een trouwe bondgenoot van de Amerikanen en andere westerse landen, in de praktijk vond de meest gezochte terrorist op aarde een comfortabele schuilplaats in de Pakistaanse garnizoensstad Abbottabad, die ook onderdak biedt aan het belangrijkste trainingsinstituut van het leger.
Waarnemers zijn er al jaren van overtuigd dat elementen binnen de Pakistaanse veiligheidsdienst ISI en het leger de Taliban en andere radicaalislamitische bewegingen, zoals het terreurnetwerk al-Qaeda van Bin Laden, nog altijd heimelijk steunen. De banden gaan terug tot in de jaren ‘80. Destijds werden de moslimextremisten ook door Washington beschouwd als een handig instrument om het leger van de Sovjet-Unie te verjagen uit het strategisch gelegen Afghanistan.
Pakistan speelde in de jaren ‘90 een cruciale rol bij de machtsgreep van de Talibanbeweging in Afghanistan, onder meer door wapenleverantie, militaire trainingskampen en financiële hulp. Na de terreuraanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten trok Pakistan onder zware internationale druk officieel de handen af van de Talibanbeweging en al-Qaeda.
Islamabad incasseerde jarenlang miljarden dollars in ruil voor lippendienst in de strijd tegen terrorisme. Het leger begon pas een reeks offensieven toen de moslimextremisten op steeds grotere schaal aanslagen begonnen te plegen in Pakistan. Tegelijkertijd werd vanuit de VS op steeds luidere toon kritiek geuit op de dubbelhartige opstelling van Pakistan. De relatie tussen beide ‘bondgenoten’ belandde recent op een dieptepunt als gevolg van aanvallen door onbemande Amerikaanse bommenwerpers (drones) op extremisten in Pakistan en activiteiten van de Amerikaanse geheime dienst CIA in het land, die zeer omstreden zijn onder de Pakistaanse bevolking.
Ashfaq Pervez Kayani, de hoogste generaal in het leger van Pakistan, claimde onlangs nog dat de ruggengraat van extremisten was gebroken dankzij de militaire offensieven. Kayani deed zijn uitspraken nota bene in Kakul, het trainingsinstituut van het leger dat naar nu blijkt is gevestigd in de omgeving van de luxe schuilplaats van Osama bin Laden. Pakistan ontkende in de afgelopen jaren keer op keer dat het onderdak bood aan gezochte extremisten zoals Bin Laden en Taliban-leider Mullah Omar.
India, de machtige aartsrivaal van Pakistan, greep de succesvolle Amerikaanse operatie tegen Bin Laden maandag direct aan voor een keiharde aanval op het buurland. „We hebben er met grote zorg kennis van genomen dat president Obama in zijn toespraak zei dat het vuurgevecht waarin Osama bin Laden is gedood, plaatshad in Abbottabad, diep in Pakistan. Dit feit onderstreept onze bezorgdheid dat terroristen die aangesloten zijn bij verschillende organisaties in Pakistan een schuilplaats vinden.”