Stroom vernielingen treft Veenendaal
Veenendaal heeft te kampen met een stroom van vernielingen. Meer dan de helft van de inwoners doet echter geen aangifte, omdat ze geen vertrouwen in de politie heeft. Dat blijkt uit het rapport ”Trend of incident” dat de SGP-fractie vrijdag heeft aangeboden aan het college van B en W.
De SGP gaat de gemeenteraad een aantal aanbevelingen doen om de stroom van overlast in te dammen, zodat het vertrouwen in de politie hersteld kan worden.
De vernieling van dertig auto’s in februari was voor de SGP aanleiding om vragen aan het college te stellen. Het antwoord dat het slechts om „een incident” ging, stelde de staatkundig gereformeerden echter niet gerust. Nadat er opnieuw vernielingen plaatshadden, besloot de fractie zelf via een enquête onderzoek naar de veiligheid in Veenendaal te doen. Fractievoorzitter R. Bisschop: „Blijkbaar kijkt het college alleen maar naar de cijfers en legt het zijn oor niet te luisteren op verjaardagen.”
Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat de vernielingen voornamelijk gezinnen langs de doorgaande route naar het centrum hebben getroffen. Bisschop: „Het meest schokkende en onthutsende uit ons rapport is wel dat slechts 39 procent van de vernielingen gemeld is bij de politie.”
Ongeveer de helft van de Veenendalers geeft te kennen dat ze geen aangifte doet „omdat dat toch geen zin heeft.” Van degenen die misdrijven wel melden, is 58 procent van mening dat de aangifte niet adequaat door de politie is afgehandeld. Uit de antwoorden blijkt dat de grootste bron van ergernis is gelegen in het feit dat men na de aangifte niets meer van de politie verneemt. Bisschop: „We moeten als gemeente gaan kijken hoe we het vertrouwen kunnen terugwinnen.”
De SGP-fractie doet naar aanleiding van de onderzoeksresultaten een aantal aanbevelingen. Zo wil de fractie dat er een centraal meldpunt overlast en vandalisme komt. Dit meldpunt moet gratis bereikbaar zijn. Bisschop: „Zodoende kun je per straat nauwkeurig zien waar de problemen zijn en direct gericht actie laten ondernemen door politie of gemeente.”
Ook wil de SGP dat in de weekends het toezicht door de politie op de zogenaamde afvoerroutes vanaf de horecagelegenheden naar de wijken wordt uitgebreid, omdat daar 44 procent van de vernielingen wordt aangericht. Bisschop: „Met zo’n actie boek je direct resultaat.”
Andere aanbevelingen zijn een snellere manier van aangifte doen, betere nabehandeling en samen met de scholen een lespakket over vandalisme samenstellen.
De SGP-fractie gaat het rapport volgende week vrijdagavond bespreken met de Veenendaalse bevolking. Daarna wordt het in de raad behandeld.