Kabinet kan doorgaan met missie Kunduz
DEN HAAG (ANP) – Het kabinet kan doorgaan met de missie naar Kunduz om Afghaanse politiemensen te trainen. Een meerderheid van de Tweede Kamer schaarde zich dinsdagavond vrij soepel achter de nadere afspraken die Nederland heeft gemaakt met de Afghaanse autoriteiten en de NAVO over de uitzending. Die zal naar verwachting in de zomer beginnen.
De regeringspartijen VVD en CDA hadden in januari al ingestemd met de missie, net als D66, GroenLinks, de ChristenUnie en de SGP. Met name GroenLinks en de ChristenUnie hadden toen nog wel extra eisen op tafel gelegd. Ze wilden onder meer een langere opleidingsduur en garanties over de civiele taken die de Afghaanse agenten moeten gaan vervullen.
GroenLinks en de ChristenUnie konden zich vinden in de uitleg die het kabinet in het debat gaf. Ze konden er mee leven dat er nog geen contract was gesloten met de nieuwe politiechef in de provincie Kunduz. De vorige is onlangs door een aanslag om het leven gekomen.
Aan die garantie wordt nog gewerkt, zei minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken, die er vertrouwen in heeft dat die er ligt vóór aanvang van de missie. De schriftelijke afspraken zijn al wel gemaakt met de regering in Kabul. Maar de vertaling naar de provincie Kunduz vergt volgens Rosenthal enige tijd, omdat die moet worden afgestemd op de lokale omstandigheden en context.
Minister Hans Hillen van Defensie kon geen harde garantie geven dat alle door Nederland opgeleide Afghaanse agenten ook echt in Kunduz zullen blijven werken, maar wel nagenoeg allemaal. Hij wees erop dat de betrokkenen in Afghaanse dienst zijn. Een van de toezeggingen van het kabinet was dat de agenten gevolgd blijven worden om te controleren dat zij later echt civiele taken verrichten en niet worden ingezet in de strijd tegen de Taliban.
CDA, GroenLinks en D66 wilden dat het kabinet meer werk maakt van het creëren van draagvlak voor de missie, wat premier Mark Rutte had toegezegd. Volgens de SP is de steun klein onder de bevolking, blijkt uit peilingen. Rosenthal zei rekening te houden met een missie met incidenten en met tegenslag en zegde toe dat het kabinet hierover open kaart zal spelen richting de Tweede Kamer en de bevolking.
Gedoogpartij PVV, de grootste oppositiepartij PvdA alsook de SP en de Partij voor de Dieren waren en blijven tegen de missie. Ze vinden dat de afspraken in de praktijk geen stand zullen houden.