Noodweer boven delen van het land
Het benauwde weer leidde woensdag in delen van Nederland opnieuw tot zware buien. Vooral boven Zuidwest-Nederland ging het er korte tijd heftig aan toe. De buien gingen gepaard met hagel, regen en zware windstoten (tot 100 kilometer per uur). Hoewel de donkere wolken vrij snel weer overtrokken richting het noorden, veroorzaakten ze veel overlast.
De brandweer in de regio Den Haag zette al haar voertuigen en manschappen in. Zij werd overladen met klachten over ondergelopen kelders en straten en overlopende riolen. Rond 17.00 uur trokken er eveneens zware buien over Goeree-Overflakkee, de Hoeksche Waard en Voorne-Putten. De brandweer kreeg ruim 150 meldingen binnen van omgevallen bomen en schades door hagelstenen.
De buien trokken even na 17.00 uur over de binnenstad van Rotterdam, waar het tijdelijk pikkedonker was. Voetgangers moesten snel een goed heenkomen zoeken. Volgens de brandweer veroorzaakte het noodweer hier geen noemenswaardige schade. Ook raakte niemand gewond. Op de N215, Stellendam-Melissant, waaiden enkele bomen om. De brandweer rukte uit om de weg vrij te maken. In Hellevoetsluis konden enkele badgasten door omgevallen bomen een strand een tijd lang niet verlaten.
Ook in Limburg ging het er gistermiddag hevig aan toe. Brandweer en politie in Noord- en Midden-Limburg moesten uitrukken voor blikseminslag, omgewaaide bomen, omhooggekomen putdeksels en ondergelopen kelders. De overlast was vooral groot in Weert, Venlo, Tegelen, Roermond en Koningsbosch, meldde een woordvoerder van de politie.
Over het oosten van het land trokken ook zware buien. RTV Oost in Hengelo was anderhalf uur uit de lucht door blikseminslag. Uit de omgeving van Almelo en Wierden inventariseerde de politie honderd schadegevallen variërend van afgewaaide dakpannen, kapotte daken tot bomen op auto’s.
Dertig huizen liepen flinke schade op door het noodweer, meldde de politie. De huizen werden getroffen door bomen of takken.
In het Drentse Nieuw-Schoonebeek en omgeving veroorzaakte een plaatselijke windhoos aan het begin van de avond een grote ravage. Langs de Europaweg tussen Nieuw-Schoonebeek en de Duitse grens waaide een groot aantal bomen om, waarvan enkele op een huis viel. Er vielen geen gewonden. De weg werd voor het verkeer afgezet.
Het alarmnummer 1-1-2 raakt steeds vaker overbelast bij uitbrekend noodweer. De bekendheid van het nummer is zo groot geworden dat gedupeerden, ongeacht de ernst of omvang van de schade, direct 1-1-2 bellen. Deze ontwikkeling kan ten koste gaan van de hulp bij meer serieuze noodoproepen, aldus een woordvoerder van brandweer Haaglanden. Een wolkbreuk had woensdag in de namiddag in Den Haag en omgeving in een uur tijd ongeveer 300 schademeldingen via 1-1-2 tot gevolg. „Wij helpen de mensen graag, dat is onze taak”, aldus de woordvoerder van de brandweer. „Maar mensen bellen te snel met 1-1-2, terwijl ze ook goed kunnen worden geholpen door het lokale brandweerkorps. En bij lichte schadegevallen kunnen mensen beter eerst een loodgieter of een aannemer bellen.”
Het Europese alarmnummer 1-1-2 is bedoeld voor werkelijk urgente situaties. Het nummer moet hulpbehoevenden verzekeren van een snelle en effectieve hulpverlening door brandweer, politie of ambulance. Volgens de woordvoerder van brandweer Haaglanden bleef 1-1-2 overigens goed bereikbaar tijdens het noodweer. „Onze alarmcentrale is voorbereid op dit soort extreme situaties. Maar ieder telefoontje dat niet echt bedoeld is voor 1-1-2, is er op dit soort momenten een te veel. Het moet niet zo zijn dat mensen met brand in hun huis in de wacht komen te staan vanwege een reeks minder noodzakelijke hulpoproepen.”