Lingewaal schrikt van rockfestival
HERWIJNEN – De fracties van CDA, ChristenUnie en SGP in de gemeenteraad van Lingewaal zijn diep teleurgesteld dat op Goede Vrijdag en Stille Zaterdag in Herwijnen het Boeruh Rockfestival wordt gehouden.
De christelijke partijen zijn van plan om tijdens de volgende raadsvergadering een motie in te dienen om herhaling te voorkomen.
Het spektakel in en rond de grote feesttent aan de Wadensteinsesteeg begint morgenavond om zeven uur. „Op het tijdstip dat in veel andere gemeenten de winkels dichtgaan en mensen naar de kerk gaan, barst het geweld los”, zegt CU-fractieleider F. Temminck, die namens CDA en SGP het woord voert.
„Zeker in een dorp als Herwijnen, waar een groot deel van de inwoners een christelijke achtergrond heeft, ligt dit bijzonder gevoelig. Goede Vrijdag en Pasen zijn de belangrijkste heilsfeiten van het christelijk geloof. Mensen leven ernaartoe. Alleen om hun gevoelens te respecteren, had dit niet mogen gebeuren.”
Volgens Temminck kon burgemeester Van Ruijven niets anders dan de aanvraag voor het festival honoreren. Hij vindt wel dat de organisator beter had moeten weten. „Ik ben daar teleurgesteld over. Mensen worden onnodig gekwetst. Er wordt gezegd dat deze dagen zijn gekozen omdat er verder niks te doen is. Ja, nogal logisch. Het is Pasen.”
Het festival is in het verleden al vaker gehouden en blinkt met onderdelen als vrachtwagentrek, de wc-pottenrace en tal van lawaaiige optredens niet uit door fijnzinnigheid. „Zaterdag belooft een dag te worden die uit z’n voegen barst door activiteiten en optredens”, belooft de affiche.
En daar zit hem voor Temminck nu net de kneep. „Je ziet de pamfletten, je wordt er door je achterban op aangesproken en je denkt: het zal toch niet waar zijn. Dat ze zo’n feest willen organiseren, moeten ze zelf weten. Maar om dat uitgerekend te doen in de week voor Pasen. Dan houd je thuis nog geen feestje. Laat staan dit geweld.”
CDA, CU en SGP overwegen komende raadsvergadering een motie in te dienen om dergelijke gebeurtenissen in de toekomst uit te sluiten. „Dit is hoogstongelukkig. Wat ons betreft is dit eens, maar nooit weer.”