Katwijk vreest opnieuw overlast meeuwen
KATWIJK AAN ZEE – In de straten van Katwijk aan Zee fietst een man door de rommel die meeuwen gepikt hebben uit een vuilniszak. Hij haalt uit naar de vogels, maar mist ze net. „Smerige beesten!” schreeuwt hij. Krijsend vliegen de meeuwen weg, om even later terug te keren. Nu het broedseizoen in mei weer aanbreekt, vrezen kustbewoners veel overlast.
Het oorspronkelijke broedgebied van de meeuwen ligt in de duinen. Maar sinds daar eind jaren 80 de vossen huishouden, hebben meeuwen de wijk genomen naar Katwijk, Leiden, Haarlem, Schiedam en andere plaatsen in de kuststrook. Etensresten uit vuilniszakken vormen een heerlijke kant-en-klaarmaaltijd. Op platte daken vinden ze een rustige broedplaats. Het gekrijs, dat soms dag en nacht doorgaat, is echter hinderlijk. Ook worden de vogels steeds brutaler.
Niet alleen op straat, maar ook op internet schelden inwoners van de kustplaatsen de beesten de huid vol. De website www.meeuwenoverlast.nl is een broedplaats van agressie tegen meeuwen. Op de site doen ideeën als het vergiftigen van meeuwen en het plaatsen van vallen de ronde. Veel bloggers klagen hun nood over de gemeente, die geen oog zou hebben voor het meeuwenleed.
Is het waar dat gemeenten het probleem niet zien? Natuurlijk zullen ze deze aantijging ontkennen. Toch leggen ze wel graag een deel van de verantwoordelijkheid bij de burgers. Of, zoals de Leidse stadsbioloog, Frits van der Sluis, het zegt: „Burgers moeten zelf hun dak onaantrekkelijk maken voor de vogels om te nestelen. Het spannen van draden en het plaatsen van pinnen is heel effectief. Meeuwen voeren is uit den boze. Zolang meeuwen het beter hebben in de stad dan in het duingebied, blijven ze.” In Katwijk gaf de gemeente dit voorjaar een folder uit met adviezen tegen meeuwenoverlast. Ook krijgen burgers de bal toegespeeld. Aangeraden wordt om geen eten te nuttigen op de boulevard; meeuwen zouden erop af kunnen komen en agressief gedrag vertonen. In Den Haag tipt de gemeente om meeuweneieren te vervangen door nepeieren.
Schiedam probeert de burgers tegemoet te komen door een valkenier in te schakelen. Vorig jaar is een succesvolle proef uitgevoerd met het inzetten van een natuurlijke vijand: de buizerd. „De meeuwen waren snel verdwenen als de buizerd in zicht kwam. We gaan dit jaar kijken of de inzet van een valkenier opnieuw nodig is, want het jaagt de gemeente wel op kosten,” licht een medewerker van de gemeente toe.
Het Leidse college stelde dit voorjaar ook voor om een valkenier in te huren. Dat zou de gemeente naar schatting 190.000 euro per broedseizoen kosten. De Partij voor de Dieren diende echter een motie in tegen dit plan, onder het motto ”Liever een afvalcontainer in de grond dan tien meeuwen in de lucht”. De Leidse PvdD wil op plaatsen waar mensen geen ruimte hebben voor afvalcontainers en ze dus vuilniszakken gebruiken, ondergrondse containers plaatsen. Een valkenier inzetten noemt de partij dieronvriendelijk. Het CDA, dat voor de inzet van een valkenier is, varieert op het motto van de indieners van de motie: ”Liever tien valken in de lucht dan honderd meeuwen op de grond”. Uiteindelijk komt er geen valkenier in Leiden.
Valkenier Henk Verweij vindt de inzet van een havik of slechtvalk tegen meeuwen niet dieronvriendelijk. „Ze jagen alleen de meeuwen weg. Af en toe wordt er wel een zwak dier gepakt. Maar dat is ook nodig, omdat anders de inzet van de havik of valk zijn afschrikkende werking verliest.” Verweij geeft wel toe dat het een duur grapje is. „Zijn de meeuwen alleen voor voedsel in de stad, dan willen ze wel een dag wegblijven. Zijn ze echter aan het broeden, dan moet de valkenier elke dag terugkomen.”