Binnenland

Chemie-Pack vreest faillissement

BREDA (ANP) – Door beslag op het verzekeringsgeld kan Chemie-Pack in Moerdijk volgende week het salaris van de 42 werknemers niet betalen. Vanaf 25 april is er daarom meer dan één schuldeiser en kan het faillissement van het chemiebedrijf worden aangevraagd. Advocaat Robert van ‘t Zelfde van Chemie-Pack heeft dat dinsdag gezegd in een kort geding dat het bedrijf heeft aangespannen tegen het waterschap Brabantse Delta.

19 April 2011 12:41Gewijzigd op 14 November 2020 14:36
Foto ANP
Foto ANP

Het waterschap heeft na de grote brand die Chemie-Pack op 5 januari verwoestte, als enige beslag gelegd bij negen verzekeraars van het bedrijf. Anders dan eerder door Chemie-Pack werd gezegd staan de verzekeraars op het punt om geld uit te keren, zei de advocaat dinsdag. Het beslag van het waterschap zou de uitbetaling verhinderen.

Brabantse Delta heeft de verontreiniging van slootwater, oevers en waterbodem zelf opgeruimd toen Chemie-Pack dat weigerde en legt de rekening neer bij het bedrijf. Het waterschap schat dat de kosten zullen oplopen tot 14 miljoen euro. Op 31 januari werd beslag gelegd op eventueel uit te keren verzekeringsgeld.

De basis voor het beslag is de bestuursdwang die is toegepast op 6 januari. Chemie-Pack meent dat die maatregel van het waterschap onrechtmatig is omdat er te lang mee is gewacht. Het bedrijf zegt niet zelf verantwoordelijk te zijn voor de verontreiniging door het bluswater. Chemie-Pack beschuldigt de brandweer en zegt dat de brand is verergerd omdat het vuur tegen het advies van het bedrijf werd bestreden met water en pas tegen middernacht met schuim werd geblust.

Het waterschap meent dat Chemie-Pack zich ten onrechte tot de bestuursrechter heeft gewend en dat de ruzie over het beslag bij de burgerrechter moet worden uitgevochten.

Het beslag is gelegd in het belang van de 900.000 inwoners van West-Brabant, legde advocaat Bart Rozendaal uit. Als het waterschap de kosten niet terugkrijgt, worden die doorberekend aan de burgers en dreigt belastingverhoging van 35 procent: 45 euro per gezin en 2300 euro per bedrijf, rekende de advocaat voor.

De rechter in Breda doet donderdag uitspraak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer