Europa eens over taks op spaargeld
Ook zwart spaargeld op geheime bankrekeningen wordt binnenkort belast. Dat is het gevolg van een dinsdag gesloten Europees akkoord waarover jaren is onderhandeld.
De afgelopen maanden leek de Europese wet voor spaarbelasting te stranden op een Italiaanse blokkade, maar daar is dinsdag een oplossing voor gevonden. Italië wilde alleen zijn handtekening zetten onder de belangrijke wet op de spaarbelasting, als het een boete die zijn melkveehouders moeten betalen, mag verzachten. Dinsdag werden de EU-ministers van Financiën het eens over een compromis. De Italiaanse boeren hoeven de boetes wegens overproductie niet in één keer terug te betalen, maar uitgesmeerd over veertien jaar, zonder rente.
Nederland was aanvankelijk de felste tegenstander van een regeling met de Italianen over een onderwerp dat eigenlijk niets met spaarbelasting van doen had, maar dinsdag ging minister Zalm van Financiën morrend akkoord.
Daardoor is de weg vrij voor een definitief akkoord over de spaarbelasting, waarover de ministers het in januari al op hoofdlijnen eens waren. Daarbij geven EU-landen in principe informatie over spaarrekeningen van elkaars burgers, zodat de fiscus een heffing kan sturen. Landen met een bankgeheim zoals Luxemburg mogen dat houden, maar hebben toegezegd om de rente over de zwarte spaarrekeningen te belasten.
Vanaf 2005 geldt een belastingheffing van 15 procent op de rente over anonieme spaarrekeningen, vanaf 2008 is het 20 procent en vanaf 2011 wordt het 35 procent. Met niet-EU-landen als Zwitserland zijn dezelfde maatregelen overeengekomen.
„Voor Nederlanders is het straks dus niet meer interessant om in het buitenland geld te stallen, want de heffing bij onze fiscus is slechts 30 procent”, rekende een tevreden Zalm voor na afloop van overleg met zijn Europese collega’s. „Dit is een belangrijke mijlpaal in de Europese samenwerking.” Het ministerie van Financiën kan nog niet zeggen hoeveel de schatkist beter wordt van het belasten van zwartspaarders.
Over het spaarakkoord is jaren gesproken. De aanvankelijke bedoeling om het bankgeheim in de EU op te heffen, is mislukt. Toen in januari een principeakkoord op tafel lag voor het anoniem belasten van geheime spaarrekeningen, wierp Italië totaal onverwacht een nieuwe blokkade op. Ook premier Balkenende heeft tijdens een Europese top in maart een akkoord geblokkeerd. Toen wilden de Italianen dertig jaar renteloze uitstel van de boetes.
„Als je dat uitrekende, betekende het een impliciete subsidie van 80 procent. In dit compromis gaat het om nog maar 30 procent. Omdat ik daar niet tegen wilde stemmen, stemde ik voor”, verklaarde Zalm de Nederlandse draai.
Opmerkelijk is overigens dat ook Italië nog wat uit de strijd heeft gesleept. Begin dit jaar eiste Rome een regeling voor de ’kleine’ overtreders, die samen nog 670 miljoen euro moesten betalen aan Brussel. Het uiteindelijke compromis is weliswaar minder gunstig, maar geldt ook voor de grote overtreders. Het totale bedrag aan boetes die onder de regeling vallen, is een miljard euro.