Meerderheid Tweede Kamer voor verbod op ritueel slachten
DEN HAAG – De Tweede Kamer wil een eind maken aan het onverdoofd ritueel slachten van dieren.
Gisteren maakte de PvdA-fractie bekend dat ze haar steun geeft aan een initiatiefwetsvoorstel van de Partij voor de Dieren om het verbod in de wet vast te leggen. Volgens PvdA-Kamerlid Van Dekken heeft zijn fractie „na een lange worsteling” besloten om het dierenwelzijn zwaarder te laten wegen dan de vrijheid van godsdienst.
Eerder schaarden PVV, SP, GroenLinks en D66 zich achter het voornemen, zodat er een ruime meerderheid voor het initiatiefwetsvoorstel is. De VVD-fractie heeft nog geen standpunt bepaald.
De christelijke partijen, CDA, ChristenUnie en SGP, zijn tegen het schrappen van de uitzonderingsbepaling in de wet die onverdoofd ritueel slachten nu mogelijk maakt. Zij vinden dat de vrijheid van godsdienst voor orthodoxe joden en moslims vooropstaat. Bovendien benadrukken zij dat er geen sprake hoeft te zijn van dierenleed als de rituele slacht op een goede manier wordt uitgevoerd.
PvdD-fractievoorzitter Thieme is blij dat haar initiatiefwet een meerderheid haalt. Volgens haar houdt de vrijheid van godsdienst op als er sprake is van dierenleed. Ze stelt dat „alle wetenschappers” het er over eens zijn dat er bij onverdoofd ritueel slachten sprake is van „onaanvaardbaar dierenleed.” Het bedwelmen van dieren voordat ze ritueel worden geslacht is volgens de Partij voor de Dieren een prima alternatief.
De PVV, die goede contacten wil met de joodse gemeenschap, stemt volgens Kamerlid Grauss in met de wet omdat onverdoofd ritueel slachten „een vorm van dierenmishandeling” is.
Onverdoofd ritueel slachten is ook verboden in Nieuw-Zeeland, Noorwegen en Oostenrijk.
Volgende week zet de Tweede Kamer het debat over het initiatiefwetsvoorstel van de Partij voor de Dieren voort.