„Onzekerheid beïnvloedt functioneren militairen niet”
AMSTERDAM (ANP) – Ook als lange tijd onduidelijk blijft wie er precies ontslagen wordt bij Defensie, wil dat niet zeggen dat de betrokkenheid van medewerkers daardoor minder wordt. Dat zei hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie Annelies van Vianen van de Universiteit van Amsterdam vrijdag.
Van Vianen deed onderzoek naar de psychologische gevolgen van ontslag. „Uit ons onderzoek bleek dat mensen die in onzekerheid zitten, zich wel gewoon betrokken blijven voelen bij de organisatie. Ik verwacht dat dat bij Defensie ook zo is, omdat dat toch een club is met trouwe en betrokken medewerkers.”
Bij massaontslagen is het wel beter om mensen meteen te zeggen waar ze aan toe zijn, benadrukt Van Vianen.
In haar onderzoek keek ze naar twee groepen: enerzijds mensen die meteen hoorden dat ze ontslagen werden en anderzijds mensen die lange tijd in onzekerheid verkeerden. „Bij de eerste groep kwam de klap hard aan, maar begon de rouwverwerking ook meteen. Die mensen konden meteen, met loopbaanbegeleiding en coaching, gaan kijken naar de toekomst.”
Bij de andere groep lag dat anders. Die mensen bleven hangen tussen hoop en vrees. „Enerzijds piekerden ze erg veel: zal ik erbij zijn, wie van mijn collega’s wordt ontslagen, wanneer krijg ik duidelijkheid? Anderzijds bleven ze hopen en verwachten dat zij ontzien zouden worden en ondernamen ze geen actie om alvast na te denken over hun professionele toekomst”, aldus Van Vianen.
Goede loopbaanbegeleiding en coaching is nodig bij de mensen die ontslagen worden bij Defensie, denkt Van Vianen. „Het is een apart en gesloten wereldje, het zou wel eens moeilijk kunnen zijn om de overstap te maken naar de burgermaatschappij. Daarbij kunnen de ontslagen mensen alle hulp gebruiken.”