Leerdam zwicht niet voor protest
LEERDAM – De Leerdamse verenigingen zijn niet het probleem, maar hun gebouwen. Dat heeft de Leerdamse raad donderdag laten weten aan de zes verenigingen die aan de P. M. van Gentstraat in wijk West bivakkeren. Deze organiseerden donderdagavond een protestmars naar de raadzaal.
In januari besloot het college hun huurovereenkomsten en opstalrechten op te zeggen. Een motie van de partij Leerdam 2000 om dat besluit in te trekken, kreeg donderdagavond onvoldoende steun.
Al jarenlang is bekend dat de verenigingen niet in hun huidige gebouwen aan de Van Gentstraat kunnen blijven zitten. Zeker nu er in Leerdam-West nieuwbouw komt, valt het samenraapsel van gebouwtjes in die straat steeds meer uit de toon. Vijf van de zes verenigingen zijn eigenaar van het gebouw en betalen alleen opstalrechten. Nummer zes huurt van de gemeente en heeft een huurcontract.
De gemeente is al enige tijd met de besturen in gesprek om maatregelen te treffen. Onderzoek leerde dat de bestaande contracten veel eerder opzegbaar zijn dan werd gedacht. De huurovereenkomsten en opstalrechten worden dan ook opgezegd. De verenigingen krijgen een jaar de tijd om met nieuwbouwplannen te komen.
De verenigingen staan op hun achterste benen, omdat ze nu op eigen kosten hun gebouw moeten slopen, nieuwe grond moeten kopen en een nieuw onderkomen moeten zoeken. Bovendien dreigen ze hun plek vlak bij hun achterban te verliezen.
Daarnaast valt ook het idee van de gemeente om de verenigingen in één of twee gebouwen te huisvesten niet in goede aarde. De verenigingen voelen er niets voor hun huidige vrijheid op te geven.
De verenigingen, waaronder de grote wijkvereniging West-End, dierenverenigingen, Turkse verenigingen en de Marokkaanse moskee, mobiliseerden inmiddels hun achterban. Dat deden ze samen met de leden van zo’n vijftien andere clubs, waaronder zang-, toneel- en kerkelijke verenigingen, die ook van de gebouwen gebruikmaken.
Gisteravond stond het onderwerp op de raadsagenda. Reden voor de besturen hun leden op te roepen acte de présence te geven in de raadzaal. Begeleid door politie liepen meer dan honderd Leerdammers in een protestmars van de Van Gentstraat naar het Hofje. „Eindelijk weer eens een demonstratie. Da’s lang geleden”, zo reageerde een oudere Leerdammer.
„College, blijf met je handen van onze gebouwen af. Raad, steun ons en laat het hart van wijk West niet doodbloeden”, klonk de noodkreet van woordvoerder El Moussati. Hij kreeg steun van Leerdam 2000, de grootste partij van Leerdam. Fractieleider Meijdam stelde voor het omstreden besluit in te trekken. „Dat hangt als het zwaard van Damocles boven het proces.”
PvdA, CDA en CU betuigden ook hun steun aan de verenigingen, maar vonden de motie van Leerdam 2000 te ver gaan. De fracties vroegen beide partijen om een oplossing te zoeken en adviseerden het college de tijdsdruk te verminderen.
Wethouder Groeneweg zegde dat toe. Bovendien mogen de verenigingen op hun huidige locatie blijven zitten als daar maar nieuwe gebouwen verrijzen. Oplappen van de bestaande opstallen is geen optie, zegt hij.
CDA’er Bruggeman riep de verenigingen op eveneens concessies te doen. Bijvoorbeeld door toch samen van één gebouw gebruik te gaan maken. „Ik heb nog geen argument gehoord waarom dat niet zou kunnen.”
De voorzitters van de verenigingen toonden zich na afloop van de vergadering diep teleurgesteld. „De meeste partijen durven het niet voor ons op te nemen. Nieuwbouw zou het einde betekenen van onze verenigingen.”
Op 29 maart volgt overleg tussen wethouder en besturen.