Rutte noemt NAVO-besluitvorming traag
BRUSSEL (ANP) – De NAVO moet snel een besluit nemen over het handhaven van het vliegverbod boven Libië. „Het gaat me allemaal veel te traag”, zei premier Mark Rutte kort voor de tweedaagse EU-top in Brussel.
Hij praat in de marge daarvan met andere leiders in een poging om snel in de NAVO tot een besluit te komen. „Ik zeg niet met wie, maar ik heb een aantal gesprekken gepland om die blokkade te doorbreken.”
Het bondgenootschap hakte dinsdag pas de knoop door over een missie die het wapenembargo tegen het Libische regime zal handhaven. De 28 NAVO-staten ruziën echter nog steeds over een militaire operatie die moet toezien op naleving van het vliegverbod boven Libië. Donderdagmiddag kwamen de NAVO-ambassadeurs weer voor overleg bijeen.
Rutte heeft de afgelopen dagen geprobeerd te bemiddelen in het conflict binnen de NAVO. Hij ziet daarin een rol weggelegd voor een middelgroot land als Nederland. „Ik heb contact gezocht met de Britten en de Fransen, en ik heb maandag gebeld met mijn Turkse collega.” Vooral Turkije houdt een centrale rol van de NAVO bij het vliegverbod tegen. Dat heeft er misschien toe bijgedragen dat op het punt van het wapenembargo de zaak werd losgetrokken. Nu moeten we kijken of het lukt om ook over het vliegverbod tot een doorbraak te komen.”
Rutte kon niet zeggen wanneer hij een besluit over het vliegverbod verwacht. Nederland heeft volgens hem de ambitie om daar aan mee te doen, maar alleen als de NAVO zowel het commando als de controle over de operatie heeft. Het parlement stemde al in met deelname aan de missie voor het wapenembargo.
Vooral Frankrijk wil slechts een ondersteunende rol voor de NAVO omdat het ook niet-NAVO-landen bij de operatie wil betrekken, vooral uit de Arabische wereld. Rutte noemt dat echter geen groot probleem. Hij wees erop dat in Afghanistan ook twintig niet-NAVO-landen meedoen aan de ISAF-troepenmacht, die onder NAVO-bevel staat. Een gelegenheidscoalitie zoals de Fransen en Britten willen, vindt Rutte minder gelukkig. „Met alle respect voor die coalitie, maar dan moet je erg oppassen dat het niet te ingewikkeld wordt, in plaats van aan oplossingen bijdraagt.”