Binnenland

Cosmetische ingrepen niet erg populair

Nederlanders hebben weinig op met cosmetische operaties. Bijna de helft van alle Nederlanders vindt dergelijke ingrepen typisch iets voor mensen met een minderwaardigheidscomplex.

Binnenlandredactie
30 May 2003 21:05Gewijzigd op 14 November 2020 00:20

Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van het gezondheidstijdschrift Beter is uitgevoerd door onderzoeksbureau PanelWizard uit Groningen.

Cosmetische ingrepen zouden vooral iets zijn voor rijke mensen, mensen in de showbizz en voor mensen die ontkennen dat ze ouder worden.

Bijna 60 procent van alle mannen en ruim 40 procent van alle vrouwen wijst de mogelijkheid ooit een cosmetische operatie te ondergaan resoluut af. Per leeftijdscategorie zijn er grote verschillen. Van zowel de leeftijdsgroep 16-19 jaar als 70-plus zegt driekwart nooit te zullen kiezen voor een cosmetische operatie. Het laagst scoort de leeftijdscategorie 30-39 jaar, nog geen 40 procent wijst de operaties af. Een kwart in deze leeftijdsgroep kiest zelfs voor een operatie als er geen enkele medische indicatie is, als ze het uitsluitend om een mooier uiterlijk te doen is.

Alleenstaanden kiezen volgens Beter veel vaker voor een ’mooimaakoperatie’ dan mensen met een vaste partner. De stelling dat cosmetische chirurgie iets is voor mensen met een minderwaardigheidscomplex wordt onderschreven door 49 procent van alle Nederlanders. Eveneens hoog scoren de stellingen dat het iets is voor rijke mensen (46 procent), mensen in de showbizz (44 procent), mensen die ontkennen dat ze ouder worden (40 procent) en ijdeltuiten (36 procent).

Het zijn vooral mannen die cosmetische chirurgie iets vinden voor ijdeltuiten. De stelling wordt onderschreven door 43 procent van alle mannen tegen 27 procent van de vrouwen.

Het onderzoek van Beter laat verder zien dat er weinig vertrouwen is in cosmetische chirurgie. Een kwart van alle Nederlanders heeft uitsluitend vertrouwen in operaties die uitgevoerd worden in het ziekenhuis. Het percentage dat vertrouwen heeft in het ziekenhuis én de particuliere kliniek is amper hoger; 15 procent maakt zich zorgen over de gevolgen op lange termijn en 10 procent is van mening dat het toezicht onvoldoende is.

Er doen zich bij de vertrouwenskwestie enkele opmerkelijke regionale verschillen voor. In Noord-Nederland wordt duidelijk vaker dan gemiddeld het vertrouwen uitgesproken omdat de mensen die de cosmetische operaties uitvoeren goed geschoold zouden zijn.

Zuid- en Oost-Nederland vertonen wat dit betreft forse verschillen. Van de oosterlingen spreekt 40 procent vertrouwen uit in zowel het ziekenhuis als de particuliere kliniek tegenover 20 procent van de zuiderlingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer