Binnenland

Hormonen jagen lentekriebels aan

NIJMEGEN (ANP) – Als de mensen voor het eerst na de winter weer zonder jas naar buiten kunnen, ontstaat collectief een gevoel dat wel bekend is als ‘lentekriebels.’ Terrasjes stromen vol, de tuincentra verkopen ineens bakken vol voorjaarsbloeiers en de meeste mensen voelen zich ook vrolijker. Vier vragen over het gevoel van de lente.

22 March 2011 15:10Gewijzigd op 14 November 2020 14:11
Foto ANP
Foto ANP

Waardoor ontstaan lentekriebels?

Zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D in het lichaam. Vitamine D speelt weer een belangrijke rol in de aanmaak van hormonen. Sommige hormonen, zoals melatonine, serotonine en dopamine, hebben invloed op het bioritme van het lichaam en het gevoel van welbevinden. Wie zich goed voelt, heeft zin om iets te ondernemen en gaat naar buiten. Frisse lucht is eveneens goed voor het lichaam, dat maandenlang naast de cv heeft gezeten.

Worden mensen in de lente sneller verliefd?

De hormonen spelen ook een grote rol bij emoties. Wie ontspannen is, staat opener voor warme gevoelens voor een ander. Daarbij komt dat in de lente veel jonge dieren worden geboren. De aanblik van bijvoorbeeld lammetjes in de wei heeft invloed op de hersenen. We smelten er als het ware voor en krijgen er vlinders van in onze buik.

Is het lentegevoel, dat iedereen kent, ook wetenschappelijk aangetoond?

In Nederland is nog vrijwel geen onderzoek gedaan naar de invloed van weer op het gevoel van geluk. Er is wel een Nederlands onderzoek dat bewijst dat mensen meer willen betalen voor een luxe aankoop, als het zonnetje schijnt na een lange grijze periode. In Duitsland is wetenschappelijk vastgesteld dat een derde van de mensen sterk reageren op bepaalde weersomstandigheden.

Zijn de lentekriebels te voorspellen?

In onder meer Canada, Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland bestaan medische (bio-)meteorologen, een wetenschap die in Nederland nog in de kinderschoenen staat. Biometeorologen in Canada voorspellen bij het dagelijkse weerpraatje hoe mensen zich zullen voelen. Dat berekenen zij op basis van zonlicht, temperatuur, windkracht, luchtdruk en luchtvochtigheid. Volgens de Canadese onderzoekers voelen mensen zich het allerbest bij droog, zonnig weer en een temperatuur van 20 graden Celsius.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer