Gkv Tilburg betreurt uitspraak zendingsdirecteur
TILBURG – De gereformeerd vrijgemaakte kerk in Tilburg vindt dat de veranderende samenleving om zending dichtbij vraagt. Daarom stapte ze onlangs uit een regionaal samenwerkingsverband voor de zending. De Tilburgse kerkenraad vindt echter dat dit besluit „in een kwaad daglicht” is komen te staan.
Dat stelt de kerkenraad van gereformeerd vrijgemaakte Ontmoetingskerk in Tilburg in een donderdag verschenen persverklaring.
Aanleiding voor de verklaring is een verslag in deze krant van een bijeenkomst van de generale synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt op 5 maart in Harderwijk. De synodeleden werden toen geïnformeerd door het deputaatschap zending, hulpverlening en training. Ds. E. J. Oostland (Ommen) vroeg of het een tendens is dat sommige plaatselijke kerken eigen lijnen op het gebied van zending en evangelisatie. Daarbij noemde hij de kerken van Tilburg en Eindhoven.
Drs. R. A. Scholma, directeur van de vrijgemaakte hulporganisatie De Verre Naasten, antwoordde daarop dat die signalen er inderdaad zijn. „En in zekere zin is dat een bedreiging. Ook in onze kerken zijn postmoderne, independentistische tendensen zichtbaar. Sommige gemeenten willen zelf weten of ze geld afdragen en zelf bepalen wat daarmee gebeurt. Er is een ontwikkeling gaande om meer aan praktische hulpverlening in de nabije omgeving te doen. Ik denk dat we naar nieuwe vormen moeten zoeken”, stelde Scholma vast.
Volgens de Tilburgse kerkenraad zegt Scholma daarmee dat de Ontmoetingskerk postmodern en independentistisch te werk gaat. Dat bestrijden zij. „In de afgelopen twee jaar heeft de kerkenraad juist vele inspanningen gedaan om binnen het ZAC (zendingsadviescommissie; red.) tot een effectieve vorm van samenwerking te komen op het gebied van zending. Uiteindelijk is de kerkenraad tot de conclusie gekomen dat de huidige organisatie van de zending en de heersende opvatting over de invulling van het zendingswerk een belemmering zijn voor de ontwikkeling van een eigentijdse en effectieve zendingsorganisatie.”
De kwalificatie „postmodern” snijdt evenmin hout, vindt de kerkenraad. „De verkondiging van het Evangelie als „de enige levendmakende Waarheid” heeft niets van doen met postmodernisme. De kerkenraad heeft juist gekozen voor een heel sterk getuigenis in de directe omgeving van de eigen kerk: de in Tilburg wonende buitenlandse studenten.”
Scholma zegt desgevraagd dat hij met de woorden „postmodern” en „independentistisch” niet specifiek de kerk van Tilburg op het oog had. „Ik doelde op tendensen die ook binnen de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt zichtbaar zijn. Ik heb juist veel waardering voor het initiatief dat de kerk van Tilburg ontplooit onder buitenlandse studenten en voor het feit dat ze missionair wil zijn binnen de eigen context. Dat heb ik ook op de synode gezegd. Onderwerp van gesprek is nog wel hoe zich dat verhoudt tot steun aan zending en hulpverlening in het buitenland. De Verre Naasten pleit voor een en/en-benadering.”
De Tilburgse Ontmoetingskerk trok zich onlangs terug uit het regionale samenwerkingsverband voor de zending. De kerkenraad nam dat besluit „vanwege een principieel andere kijk op zending.”
Het model van binnenlandse evangelisatie en buitenlandse zending is door de tijd ingehaald, zeggen Jos Roose en ds. Elso Venema namens de Ontmoetingskerk. „We leven nu een geseculariseerde, multiculturele, internationale samenleving. Deze nieuwe tijd vormt nieuwe uitdagingen voor de kerken. Een die de mogelijkheid biedt om aan het thuisfront én binnenlandse evangelisatie én buitenlandse zending elk voor de volle honderd procent op te pakken.”