Nijmegen ontdekt grootschalige fraude met vuilniszak
Dar Milieudiensten, het bedrijf dat in Nijmegen verantwoordelijk is voor onder meer het ophalen van het huisvuil, heeft een grootschalige fraude met vuilniszakken ontdekt. De gemeente loopt daardoor ongeveer 100.000 euro aan inkomsten uit de afvalstoffenheffing mis.
Dat hebben woordvoerders van de gemeente en de politie woensdag meegedeeld. Dar Milieudiensten heeft vorige week aangifte gedaan van de fraude. Gebleken is dat er op grote schaal illegale zakken in omloop zijn, die voor ongeveer de helft van de prijs van de officiële zakken worden verkocht. De politie is een onderzoek begonnen, waar de woordvoerder niets over wil zeggen.
Nijmegen heeft eigen huisvuilzakken voor het restafval. Die kosten 67 eurocent per stuk en worden gemaakt door een bedrijf in Hardenberg. De zakken zijn in rollen van 25 stuks te koop bij alle supermarkten in de stad. Dar Milieudiensten neemt alleen deze vuilniszakken mee bij de ophaalrondes.
In februari merkte de distributeur van de huisvuilzakken dat de afzetmarkt aanmerkelijk inzakte. In eerste instantie dacht de gemeente dat Nijmegenaren veel rollen zakken hadden gehamsterd, omdat de zakken in januari een dubbeltje duurder waren geworden. Maar toen de markt niet aantrok kregen de milieupolitie en de Dar het vermoeden dat er illegale zakken in omloop moesten zijn.
Eind april kreeg het vuilnisbedrijf voor het eerst via een inwoner van Nijmegen een illegale zak in handen. De kopie is nauwelijks van echt te onderscheiden. Volgens de Dar is de illegale zak iets breder en iets donkerder van kleur, maar het is voor vuilnismannen onmogelijk om echte en valse zakken tijdens ophaaldagen van elkaar te onderscheiden.
De gemeente weet, zegt de woordvoerder, dat de illegale zakken huis aan huis door colporteurs zijn aangeboden. Waar dat is gebeurd, of de colporteurs nog steeds actief zijn en of de zakken ook elders te koop zijn moet de politie uitzoeken, aldus de gemeentelijke zegsman.
In Nijmegen worden per jaar ongeveer vier miljoen huisvuilzakken verkocht. Dat betekent dat de Dar zo’n 25.000 zakken per maand ophaalt. De afzetmarkt is dusdanig ingezakt dat de illegale, goedkope zakken op grote schaal in omloop moeten zijn. Omdat Nijmeegse huisvuilzakken zo duur zijn hebben buurgemeenten ook al eens geklaagd dat sommige Nijmegenaren hun huisvuil over de stadsgrens aan de rand van de weg zetten.