Kerk & religie

”Tussen gisteren en morgen, over kerk zijn vandaag”

HOUTEN – De Landelijke Vergadering (synode) van de Nederlands Gereformeerde Kerken vergaderde zaterdag voor het laatst over het rapport ”Tussen gisteren en morgen, over kerk zijn vandaag”. Enkele kernnoties uit de lijvige studie.

Kerkredactie
14 March 2011 09:46Gewijzigd op 14 November 2020 14:04
De Landelijke Vergadering van de Nederlands Gereformeerde Kerken, vrijdag bijeen in Houten. Rechts voorzitter A. P. de Boer. Foto RD
De Landelijke Vergadering van de Nederlands Gereformeerde Kerken, vrijdag bijeen in Houten. Rechts voorzitter A. P. de Boer. Foto RD

Visie: Een gemeente zonder visie loopt het risico stuurloos te worden. De kerkenraad heeft de verantwoordelijkheid om het proces van visievorming te leiden.

Taakverdeling: De gemeente is erbij gebaat dat ieder werk op zich neemt dat bij hem past en waartoe diegene zich geroepen voelt. Dit geldt ook voor kerkenraadsleden. Een goede rolverdeling tussen predikant, kerkelijk werker, ouderlingen en diakenen is nodig voor een vruchtbare samenwerking. De kerkenraad verdeelt de taken binnen de raad en geeft ambtsdragers specifieke taken. De kerkelijke gemeente kiest een ambtsdrager met de taak van voorzitter, bij voorkeur is die persoon niet de predikant. Geestelijk en organisatorisch leiderschap dienen namelijk niet samen te vallen in de ene functie van predikant.

Predikant: De predikant is een geroepene met een beroep. Roeping doet geen afbreuk aan de professionele eisen en uitvoering van het werk. De predikant dient de spiritualiteit van de gemeente te voeden. Door terug te gaan naar de kern van zijn taken, de bediening van het Woord, kunnen de diepgang en kwaliteit toenemen.

Scholing: Studenten theologie die predikant willen worden, krijgen tijdens de studie een bindend advies met het oog op de geschiktheid voor het predikantschap. Alleen een positief advies geeft toegang tot het beroepbaarstellend examen. Studenten die in de laatste fase van hun studie zijn gekomen, gaan als predikant-in-opleiding (prio) aan het werk in een gemeente. Een prio is in dienst van de gemeente, heeft preekbevoegdheid, bedient geen sacramenten, woont kerkenraadsvergaderingen bij en wordt begeleid door een mentor.

Nascholing: Nascholing van predikanten wordt verplicht. Deze nascholing omvat jaarlijks een tijdsbesteding van vijf dagen. Nieuwe kerkenraadvoorzitters en -scriba’s wordt geadviseerd een opleidingsdag te volgen. Kerkenraden krijgen het advies jaarlijks een dag met elkaar te besteden aan geestelijke toerusting en bezinning op het functioneren van de kerkenraad.

Kerkelijk werkers: De kerkelijk werker is geen vervanger van een predikant en ook geen ambtsdrager in de gemeente. De kerkenraad en de bezoldigde kerkelijk werker stellen samen een taakomschrijving op. Een kerkelijk werker die predikant wil worden, dient een aanvullende academische scholing te volgen.

Eredienst: De zondagse eredienst dient een bron van inspiratie voor de gemeente en het geloof van individuele mensen te zijn. De predikant speelt hierin een belangrijke (voorbeeld)rol. De zondagse eredienst komt door samenwerking tot stand. Goede regie onder leiding van de predikant is belangrijk voor het verloop van de dienst.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer