Aboutaleb vindt aanpak hooligans effectief
ROTTERDAM (ANP) – Van de 41 voetbalhooligans die de Rotterdamse politie het afgelopen jaar hinderlijk heeft gevolgd, hebben er 24 geen overlast meer gepleegd of zich schuldig gemaakt aan criminaliteit. De politie heeft hen daarom inmiddels van de lijst geschrapt, maar blijft hen wel nauwlettend volgen.
Dat schrijft burgemeester Ahmed Aboutaleb dinsdag aan de gemeenteraad. „De resultaten en ervaringen van het afgelopen jaar laten zien dat de aanpak effectief is”, aldus Aboutaleb. De lijst met overlastgevers rond voetbalwedstrijden of in het uitgaansleven wordt volgens de burgemeester constant geactualiseerd. Op dit moment staan dertig personen op de lijst. Voor hen geldt een zero-tolerance beleid.
De hooligans worden thuis bezocht en ouders of partners worden geïnformeerd over het gedrag van de jongere. Het hinderlijk volgen houdt ook in dat de politie voor iedere overtreding boetes uitdeelt aan de hooligan of dat de werkgever wordt ingelicht over de overtredingen van zijn werknemer. Drie personen van de lijst hebben inmiddels een meldplicht in combinatie met een stadionverbod opgelegd gekregen.
De namen van de relschoppers worden ook opgenomen in het signaleringssysteem van de politie. Dat betekent onder meer dat de douane hen op Schiphol uit de rij haalt en apart neemt. Daar moeten zij eventuele openstaande boetes afrekenen. „Het is een enkele keer gebeurd”, aldus een woordvoerder. De autoriteiten willen daarmee de hooligans vooral publiekelijk aan de schandpaal nagelen.
Als de relschoppers daadwerkelijk stoppen met crimineel gedrag, bieden de autoriteiten hulp aan bijvoorbeeld bij het vinden van een baan of bij het wegwerken van schulden.
De groep jongeren die hinderlijk wordt gevolgd in het project Hand in Hand bestaat uit jeugdige leden van de harde kern van Feyenoord. De aanpak van jonge hooligans werd geïntensiveerd na het fataal verlopen strandfeest in Hoek van Holland, waar relschoppers flink huis hielden. Dat leverde in december 2009 de lijst met 41 hooligans op. De politie werkt in het project samen met het Openbaar Ministerie, de gemeente, GGD en de Belastingdienst.