Binnenland

Drost: Van Dijke bewerkte val Veling

Oud-ChristenUnie-kamerlid Van Dijke speelde een belangrijke rol bij het gedwongen vertrek van Veling als fractievoorzitter en partijleider. Die beschuldiging uit ex-CU-bestuurslid Y. Drost uit Hengelo in een open brief aan alle leden van zijn partij en aan de pers.

Redactie politiek
27 May 2003 10:45Gewijzigd op 14 November 2020 00:20

Veling was lijsttrekker voor de ChristenUnie bij de kamerverkiezingen van mei 2002. De partij behaalde toen een geleurstellend verkiezingsresultaat: vier zetels. In september dat jaar meldde Veling zich ziek, volgens Drost wegens tegenwerking in de fractie. Met name oud RPF-leider Van Dijke zou Velings leiding niet hebben geaccepteerd.

De vraag of Veling wel leider moest blijven, kwam in volle hevigheid op tafel na de val van het kabinet-Balkenende I op 16 oktober. In die tijd vergaderde een bestuursdelegatie van de ChristenUnie, onder wie ook Drost, met Van Dijke en Veling over Velings wens weer terug te keren in de Kamer en opnieuw lijsttrekker te worden. Volgens Drost zou Van Dijke op die bijeenkomst gezegd hebben: „Kars, als jij maandag terugkeert naar de fractie, wat ik je sterk ontraad, dan zal ik direct een stemming aanvragen over je fractievoorzitterschap. De uitslag staat bij voorbaat vast. Wees daarvan overtuigd.”

Van Dijke was dinsdagniet bereikbaar voor commentaar. In het Nederlands Dagblad zegt hij desgevraagd dat er sprake was van een vertrouwelijke bijeenkomst. „Ik voel er dus niks voor om te ontkennen of te bevestigen. Ik zeg wel dat het ongehoord en onbehoorlijk is uit zo’n besloten en delicaat overleg te doen alsof hij mij zou citeren. Daar wens ik niet aan mee te doen.”

Uit protest tegen de gang van zaken rond het gedwongen vertrek van Veling legde Drost vorig jaar zijn bestuurslidmaatschap van het GPV en de ChristenUnie neer. Hij zoekt nu pas de publiciteit, zo stelt hij, omdat hij eerst de verkiezingen en de formatie af wilde wachten. In die tijd wilde hij de partij geen schade berokkenen.

Ook heeft hij af willen wachten of het congres van de ChristenUnie, dat afgelopen zaterdag vergaderde, nog iets zou doen met de gevoelens van onvrede die bij sommige GPV’ers leven. Drost is ontevreden over de wijze waarop het ChristenUnie-bestuur met het onbehagen in de partij over het aan de kant schuiven van Veling is omgegaan. Het bestuur vroeg voorman Westert van het christelijk vakverbond GMV te bemiddelen tussen de bezwaarden en het bestuur. Drost keurt die werkwijze af, omdat het rapport dat Wester heeft opgesteld niet openbaar is. Hij wil alsnog een onafhankelijk onderzoek onder leiding van bijvoorbeeld oud-GPV-kamerlid Schutte.

Het ex-partijbestuurslid verwijt het ChristenUnie-bestuur de slechte verhouding tussen Veling en Van Dijke niet te hebben onderkend, danwel er niet adequaat op te hebben gereageerd. Net als Van Dijke wil ook partijvoorzitter Van Daalen niet inhoudelijk reageren op de kritiek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer