Cultuur & boeken

Liefde voor een amishmeisje

„Geen enkele kerk zou zoveel controle over haar leden mogen hebben, dat ze kunnen bepalen met wie ze praten, met wie ze tijd doorbrengen en met wie ze trouwen.” Laat staan welke Bijbelgedeelten al dan niet gelezen mogen worden.

Anne-Minke Hakvoort
28 February 2011 09:38Gewijzigd op 14 November 2020 13:52

Dit zijn de grote frustraties van de Ierse kapitein Jeremiah Gant, die als buitenstaander verliefd is op de jonge amishweduwe Rachel. Leek het eerste deel in de serie ”De jaren in Riverhaven” van de Amerikaanse schrijfster B. J. Hoff veelbelovend te eindigen, het tweede deel staat vol teleurstellingen. Jeremiah is ten einde raad. Moet hij zijn liefde voor Rachel opgeven of om een wonder blijven bidden? Zal hij ooit deel uitmaken van een familie, de genade leren kennen van gedeelde lasten, of blijft hij buitenstaander?

Met veel zorg kleurt Hoff haar personages in. Het is geen goedkoop liefdesverhaal; op een realistische manier schetst ze het spanningsveld tussen levensstijl en huwelijkswens. Zowel Rachel als Jeremiah ervaart hoe moeilijk het is om te ontdekken wat Gods wil voor hen is. En vooral om die wil te aanvaarden wanneer die tegen alle verlangens in gaat.

Verder speelt de ondergrondse spoorlijn waarmee weggelopen slaven naar een veiliger plek worden geleid, een belangrijke rol in het verhaal. Hoff geeft dit historische feit een extra dimensie door het vanuit het perspectief van de amishgemeenschap te beschrijven. Ook de amish helpen slaven, om hun zo iets van Gods genade te laten zien. De Engelse titel van het laatste deel, ”River of Mercy”, biedt perspectief op een goede afloop voor alle betrokkenen.

Op de proef gesteld, B. J. Hoff; uitg. Het Zoeklicht, Doorn, 2011; ISBN 978 90 6451 141 7; 279 blz.; € 18,95.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer