Cultuur & boekenBoekrecensie

Jeugdroman over Haarlemse verzetsheld Corrie ten Boom

Corrie ten Boom was de eerste vrouwelijke horlogemaker in Nederland toen ze in 1920 haar opleiding afrondde en haar vader in de winkel ging helpen. Samen met haar zus Betsie en haar vader woonde ze boven de winkel aan de Barteljorisstraat in Haarlem.

Anne-Minke Hakvoort
2 May 2025 21:30Leestijd 2 minuten
Het Corrie ten Boomhuis in Haarlem. beeld RD, Anton Dommerholt
Het Corrie ten Boomhuis in Haarlem. beeld RD, Anton Dommerholt

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, hielp ze mee in het verzet tegen de Duitsers en verstopte ze Joden in een geheime schuilplaats. Helaas werd het gezin verraden en kwam het via Scheveningen terecht in Vught en uiteindelijk in Ravensbrück, een concentratiekamp in Duitsland. Betsie stierf in het kamp, maar Corrie werd per vergissing vrijgelaten. Ze zag het als roeping om over de hele wereld te getuigen van de goedheid van God, tot ze in de leeftijd van 91 jaar overleed.

Op een boeiende manier is het levensverhaal van Corrie opgeschreven als jeugdroman. Zowel de kindertijd in Haarlem als de verschrikkingen in de oorlog en de jaren erna geven een inkijkje in het geloofsleven van Corrie. Diepe eerbied voor God, vertrouwen op Zijn leiding in het dagelijks leven, zelfs in het kamp, tekenen haar leven. Het boek eindigt met een aantal vragen per hoofdstuk om over na te denken en met een kort gebed.

Het leven van Corrie ten Boom getuigt van de kracht van vergeving; er is redding voor iedereen die gelooft in God. Zelfs na haar dood bemoedigt ze anderen door alle boeken die ze schreef en die over haar zijn geschreven. Deze jeugdroman is er een mooi voorbeeld van.

.

Het meisje uit de Barteljorisstraat, Jean Watson; uitg. Gideon; 166 blz.; € 18,50

Vond je dit artikel nuttig?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer