Doopsgezinde gemeenten bekritiseren beleid bestuur
De Broederschapsraad (BR), het bestuur van de Algemene Doopsgezinde Sociëteit, moet zich op 28 juni tijdens een extra Broederschapsvergadering verantwoorden voor zijn beleid in de afgelopen tweeënhalf jaar. Tien doopsgezinde gemeenten hebben de vergadering, waarop zij hun ontevredenheid willen uiten, bijeengeroepen.
De initiatiefnemers, waaronder de doopsgezinde gemeente in Amsterdam, verwijten de BR „onvoldoende capabel bestuur” in met name financiële zaken. „Naar onze mening komt bij ongewijzigd BR-beleid ons financieel en geestelijk faillissement in zicht”, aldus de brief van de tien gemeenten aan de leden van de Broederschapsvergadering. Deze vertegenwoordigt de ruim 11.000 doopsgezinden in Nederland.
Sinds de BR in 2000 begon met een vernieuwingsproces van de Algemene Doopsgezinde Sociëteit (ADS), heeft het bestuur volgens de gemeenten „veel te veel” geld uitgegeven, waardoor de ADS nu kampt met oplopende tekorten. De begroting voor 2003 laat een tekort zien van 542.000 euro, op een totaal van bijna 2 miljoen euro.
De initiatiefnemers verwijten de BR dat die de kosten van een aantal besluiten niet voldoende duidelijk heeft gemaakt. Zo zetten ze vraagtekens bij de salariëring van de directeur/algemeen secretaris, de kosten van de invoering van een nieuwe huisstijl en die van een tevredenheidsonderzoek onder de predikanten (30.000 euro in plaats van de begrote 2050 euro). De gemeenten willen inzicht in het vermogen van de ADS na afschrijving van de verliezen over de afgelopen drie jaar.
Het nulnummer van het nieuwe doopsgezinde magazine Zijn, dat het bestuur vorig jaar lanceerde als mogelijke opvolger van het Algemeen Doopsgezind Weekblad (ADW), heeft volgens de gemeenten net zo veel gekost als de uitgave van het ADW gedurende tweeënhalf jaar. Verder laken ze het gebrek aan financiële expertise bij de raad van toezicht, die onder meer met de kascontrole is belast.
De initiatiefnemers zijn er niet van overtuigd dat de extra uitgaven investeringen in de toekomst van de broederschap zijn. „Alle (extra) uitgaven voor de beoogde vernieuwingen hebben na enkele jaren niet tot betere geestelijke ondersteuning en tot zorgvuldiger financieel toezicht geleid.”