Rijksmuseum deels open voor publiek
De heropening van de belangrijkste zalen van het Rijksmuseum in Amsterdam trok het weekeinde enkele duizenden buitenlandse toeristen.
Zaterdag kwamen 2600 mensen naar het museum, vooral om de Nachtwacht te bewonderen. Het wereldberoemde schilderij van Rembrandt was bijna een maand niet te zien. Eind april werd het Rijksmuseum gesloten omdat er asbest was aangetroffen.
Het Rijksmuseum besloot de Nachtwachtzaal en de Eregalerij zaterdag weer voor het publiek open te stellen nadat deze ruimtes asbestvrij waren verklaard. In deze zalen hangen de belangrijkste kunstschatten van de instelling, waaronder schilderijen van Rembrandt en Vermeer. De directie heeft 28 topstukken die elders in het museum hangen, ook naar deze zalen overgebracht.
Hotels en touroperators in Amsterdam waren ingelicht over de heropening van een deel van het museum. Een woordvoerder zei dat het „leuk druk was, maar niet verschrikkelijk druk.” Op een normale dag bezoeken deze tijd van het jaar ongeveer 5000 mensen het museum.
De instelling zegt de bezoekersaantallen van het weekeinde toch bijzonder te vinden. „Je weet niet hoeveel mensen op de hoogte waren van de heropening”, aldus de zegsman.
De afgelopen maand was alleen de Philips-vleugel open, waar een tijdelijke tentoonstelling is te zien van de Nederlandse schilder Hendrick Goltzius. „Ook mooi, maar de Nachtwacht is natuurlijk de publiekstrekker”, aldus de woordvoerder. „Die is te vergelijken met de Mona Lisa in het Louvre.” De tentoonstelling in de Philips-vleugel trok op de hoogtijdagen rond Pasen 5000 bezoekers per dag.
Zondag was het extra druk in de Philips-vleugel, omdat het de laatste dag was van de Goltzius-tentoonstelling. De Philips-vleugel is vanaf vandaag gesloten tot 20 december, wanneer de renovatie van het Rijksmuseum begint. Dan gaat bijna het hele gebouw dicht en worden de topstukken uit het museum naar de Philips-vleugel overgebracht, die dan weer opengaat voor het publiek.
Ook de Nachtwacht wordt dan naar deze vleugel verplaatst. Het vermaarde schilderij werd voor de laatste keer van zijn plek gelicht in 1939. Vanwege de oorlogsdreiging besloot het museum de Nachtwacht op te rollen en op te bergen in een bunker in de duinen.
Omdat een deel van de collectie niet te zien is, is de toegangsprijs tijdelijk verlaagd van 9 naar 5 euro. De gereduceerde toegangsprijs geldt tot eind juni. „Dan gaat ook de oostelijke vleugel weer open”, aldus de zegsman van het Rijksmuseum. In deze zaal hangen stukken uit de verzameling Schilderkunst en Nederlandse Geschiedenis. De westelijke vleugel met de afdelingen Beeldhouwkunst en Kunstnijverheid blijft dicht tot de renovatie van het Rijksmuseum eind dit jaar.